Aktier: Positiv afslutning på skidt kvartal

De amerikanske aktieinvestorer fik et lille plaster på såret på den sidste handelsdag i andet kvartal, tirsdag, hvor de tre store aktieindeks på Wall Street alle lukkede i positivt territorium.

Læs mere
Fold sammen

Dagen sluttede med et plus i S&P 500-indekset på knap 0,3 pct. til 2063,1, mens Dow Jones lukkede med en stigning på 0,1 pct. i 17.619,5. Nasdaq-indekset blev dagens største vinder med et plus på 0,6 pct. til 4986,9.

Tirsdagens omsætning lå pænt over normalniveauet med 920 mio. aktier handlet på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte 2,0 mia. aktier.

Baggrunden for tirsdagens kursstigninger skal søges i de foregående dages store aktieudsalg, som en del investorer fandt for stort.

- Vi får en smule tilbage efter gårsdagens udsalg, men investorerne er stadig tilbageholdende med at binde kapital, indtil vi ser en bedre synlighed for udfaldet af den græske situation. Selv om en del investorer nedtoner den eventuelt afsmittende effekt, er der stadig stor usikkerhed, siger investeringschef Bill Schultz fra McQueen, Ball & Associates til Bloomberg News.

Det var da også Grækenland, som i vid udstrækning var i baghovedet på investorerne. Eurogruppen holdt et ekstraordinært møde, hvor det blev besluttet at afvise en forlængelse af det græske støtteprogram. Til gengæld overraskede Grækenland med et nyt krav om en aftale inden for rammerne af Den Europæiske Stabilitetsmekanisme (ESM), der blev oprettet i 2012 med det formål at håndtere finanskriser i eurozonen for at holde zonen stabil.

Til gengæld kom det ikke som en overraskelse, at betalingen af afdrag på et eksisterende lån til IMF udeblev.

Der var et par nøgletal at forholde sig til i dagens løb. Den amerikanske forbrugertillid overraskede positivt med en stigning til 101,4 fra 94,6 måneden før. Til sammenligning var der ventet en stigning til 97,4.

Til gengæld skuffede indkøbschefernes forventningsindeks i Chicago-regionen, Chicago PMI. Indekset viste 49,4, hvor der var ventet en stigning til indeks 50 fra 46,2 i maj.

Blandt de store aktier klarede Walt Disney og JP Morgan sig bedst med stigninger på 1,0 og 0,8 pct., mens Wal-Mart og Merck lå i bunden efter fald på henholdsvis 0,7 og 0,6 pct.

Med afslutningen af juni viser andet kvartal et fald på godt 0,2 pct. i S&P 500-indekset, mens Dow Jones er droppet 0,9 pct. i kvartalets løb.

Nasdaq-indekset er eneste store indeks med gevinst til aktionærerne i kvartalet. Indekset er steget 1,8 pct. i andet kvartal, mens det i hele første halvår har givet et afkast på 4,7 pct. Det er langt bedre end S&P-indekset, der i år er faldet 0,1 pct., mens Dow Jones er droppet hele 1,3 pct. siden årsskiftet.

- De afkast, vi har fået gennem de seneste tre-fire-fem år, er et fjernt minde. Markedet er stort set uændret, hvilket synes rimeligt, når man tænker på 2013 og 2014, vurderer analytiker John Fox fra Fenimore Asset Management over for Bloomberg News.

Til gengæld synes andet halvår at lægge godt ud. Futures på de tre aktieindeks ligger onsdag morgen med plusser på godt 0,3 pct.

/ritzau/FINANS