Aktier: Plusser til slut i tyndt amerikansk nytårsmarked

De amerikanske aktier lukkede med stigninger i det yderst volumen-lette og dermed nemt bevægelige marked på Wall Street tirsdag.

Læs mere
Fold sammen

S&P 500-indekset sluttede tirsdag med en stigning på 1,1 pct. til 2078,36. De tunge aktier i Dow Jones øgede 1,1 pct. til 17.720,98, og teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset stod for dagens største stigning på 1,3 pct. til 5107,94.

- Der har i år været masser af negativ modvind, der burde have sendt markedet betydeligt lavere end det er. De fleste handlere er fokuseret på at få overstået torsdag og lukke bøgerne for et ringe 2015, siger aktiechef Michael James fra Wedbush Securities i Los Angeles til Bloomberg News.

Omsætningen var yderst beskeden med blot 580 mio. aktier på Wall Street-børsen og 1,37 mia. aktier på Nasdaq.

Markedet blev også båret frem af overraskende gode tal for den amerikanske forbrugertillid, der viste en fremgang til 96,5 i december fra 92,6 måneden før.

Analytikerne havde ventet en stigning til 93,5 ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Den stærke måling fjernede bekymringerne om de mulige negative effekter af den amerikanske centralbanks renteforhøjelse i midten af december.

Efter store fald i oliepriserne, kom markedet sig tirsdag, hvor det meste af mandagens fald blev indhentet. Det vendte den negative trend blandt olieselskaberne og understøttede aktierne generelt. Exxon Mobil steg 0,5 pct. og Chevron lukkede 1 pct. højere.

Det var dog blandt teknologivirksomhederne, at dagens vindere skulle findes. Apple steg 1,8 pct. og Googles moderselskab, Alphabet, øgede 1,9 pct., mens Amazon klatrede 2,8 pct. op til det højeste kursniveau nogensinde.

Blandt enkeltaktierne var der fornyet fokus på bildelsfabrikanten Pep Boys. Den igangværende budkrig mellem den japanske dækproducent Bridgestone og aktivist-investor Carl Icahn løftedes til et nyt og højere niveau med nye bud fra sidstnævnte. Pep Boys-aktien steg mere end 9 pct. til 18,94 dollar, eller et godt stykke over Icahns seneste bud pris på 18,50 dollar.

Og blandt Carl Icahns andre associerede selskaber var kobberproducenten Freeport-McMoran klar til en tur op efter mandagens styrtdyk på næsten 10 pct. Aktien steg 1,8 pct.

Blandt mindre virksomheder steg flykomponent-koncernen Triumph Group 19 pct., efter at selskabet efter lang tid søgning kunne annoncere Daniel Crowley som ny topchef.

Mylan Pharmaceuticals, der laver kopimedicin, har lanceret en kopi af en tablet fra giganten Pfizer. Tabletterne solgte ifølge data fra IMS Health for knap 460 mio. dollar i det seneste regnskabsår, der udløb den 30. september. Mylan-aktien steg 1,8 pct.

Kemikoncernen Dupont, der har interesser i Danmark efter købet af Danisco i 2011, nedlægger 1700 stillinger i delstaten Delaware i USA. Dupont og Dow Chemical besluttede tidligere i december at fusionere og splitte den nye kemikaliesværvægter i tre underselskaber - landbrug, materialevidenskab og specialprodukter. Dupont steg 1,7 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger ved sekstiden onsdag morgen stort set uændret.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk