Aktier: Plusser over hele det europæiske kontinent

Stemningen er særdeles positiv på de europæiske aktiemarkeder tirsdag, hvor et sæt positivt overraskende tal for den økonomiske udvikling i Tyskland i form af Zew-indikatoren giver støtte til risikoappetitten.

Rundt omkring i Europa ligger de ledende aktieindeks med plusser på omkring 1 pct. Det hårdt prøvede schweiziske aktiemarked fortsætter den genrejsning, der blev indledt mandag, efter at de schweiziske aktier blev udsat for noget af en kursmassakre torsdag, hvor landets centralbank måtte opgive at holde en minimumskurs over for euroen.

Mandag steg det ledende indeks i landet 3,2 pt. og tirsdag middag stiger det 1,1 pct. til 8240. Der er dog fortsat et stykke op til niveauet fra onsdag aften, hvor indekset lukkede i 9198,20.

Høreapparatfabrikanten Sonova går mod markedstrenden og falder 1,5 pct., efter at aktien ellers genvandt lidt af sit tab mandag. Analytikerne hos Credit Suisse fremhæver i et notat, at Sonova er et af de schweiziske selskaber, der bliver allerhårdest ramt af beslutningen om at lade landets valuta flyde frit.

Det skyldes blandt andet, fremhæver Credit Suisse, at selskabet har mange af sine omkostninger i Schweiz, mens en stor del af indtægterne kommer fra andre lande.

I samme branche bliver den franske høreapparatforhandler Audika, der har aktiviteter på det franske og belgiske marked, belønnet for et flot fjerde kvartal.

Dermed ser det franske marked, der ellers har voldt store problemer de seneste år på grund af ændrede tilskudsordninger, ud til for andet kvartal i træk at have udviklet sig rigtig pænt.

Audika, der fortsat er i gang med den endelige afvikling af sine italienske aktiviteter, som blev frasolgt i april sidste år, leverede en organisk vækst på 4,9 pct. i fjerde kvartal, så omsætningen endte på 30,8 mio. euro. Og fremgangen kan blandt andet tilskrives en restruktureringsplan, der blev lanceret for godt et år siden.

Aktien stiger 2,2 pct. til 12,30 euro på børsen i Paris.

I det brede paneuropæiske Stoxx 600 er det norske Storebrand, der indtager bundplaceringen. Forsikringsaktien falder 6,3 pct.

- Storebrands solvensposition er svækket i takt med nedgangen i renteniveauet, siger analytiker Bengt Kirkøen fra Swedbank til det norske nyhedsbureau TDN Finans.

Samtidig har Canegie ifølge TDN sænket sit kursmål for aktien til 24 kr. fra tidligere 30 kr. Finanshuset gentager sin salgsanbefaling.

Anderledes positivt bemærket gør danske Novozymes sig, idet aktien ligger i spidsen for Stoxx 600-indekset med en stigning på 6,9 pct. efter regnskabet for 2014, hvor særligt forventningerne til det kommende år overrasker positivt.

/ritzau/FINANS

 

Sine Schack Vestergaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk