Aktier: Pilen peger på rød åbning på aktiemarkedet

Der er udsigt til en rød afslutning på ugen på det danske aktiemarked. Det vurderer chefaktierådgiver Torben Høyer fra Nordea over for Ritzau Finans.

 

- Vi skal nok lidt ned på ryggen af faldene i USA og Fjernøsten. Vi kan se, at både olieprisen og råvarerne falder ganske pænt, og der er nervøsitet over hele linjen, siger han, før markedet åbner fredag morgen, hvor DAX-futuren ligger til et fald på 0,4 pct.

Det danske C20 Cap-indeks faldt torsdag 0,5 pct. til 1014,52 anført af FLSmidth med et halvskuffende regnskab.

FLSmidth aktien måtte ovenpå regnskabet for tredje kvartal notere et fald på 6,4 pct. til 251,80 kr. Regnskabet - der i markedet blev tolket som en rodet omgang grundet planer om frasalg - viste en svagere driftsindtjening end ventet.

- FLSmidth kan blive yderlig presset, da en del af deres kunder skal findes indenfor netop råvarer. Og selv om de rent faktisk gør det godt, er de i en branche, der er ekstremt presset, så længe råvarepriserne ligger, hvor de ligger. Der er færre opgaver at byde på, og selskabet er inde i en ond cirkel, siger Torben Høyer.

Pandora forsatte i rekord torsdag med den tredje lukkerekord i streg og endte med en stigning på 1,1 pct. til 849,50 kr. Smykkekoncernen kom med regnskab for tredje kvartal tirsdag, som blandt andet indeholdt en fastholdelse af forventningerne til regnskabsåret 2015 med en forventet omsætning på mere end 16 mia. kr. og en EBITDA-margin på 37 pct. for helåret.

- Jeg mener, at stigningerne er ganske velfortjente. De kom ikke med et fantastisk men dog et godt regnskab, hvor tiltroen til det amerikanske marked blev styrket. Den langsigtede vækstforretning er på plads, og får de gang i eksempelvis salget i øreringe i USA, ser det godt ud, siger chefaktierådgiveren.

Carlsberg steg torsdag med 2,5 pct. til 603,50 kr. og fortsatte dermed opturen efter onsdagens regnskab, der bød på en stor omstrukturering. Og brusen er bestemt ikke gået af aktien endnu, vurderer Torben Høyer.

- Carlsberg kan godt fortsætte lidt endnu. Nu er der kommet en spareplan, tidligere end vi havde regnet med - og den var bedre end ventet. Bare det, at investorerne får større tiltro til indtjeningen kan få aktien til at stige. Lige som den fortsat er billig i forhold til konkurrenterne, siger han.

William Demant faldt med 0,2 pct. til 633 kr. torsdag, hvor selskabet leverede markedsopdatering for tredje kvartal. Høreapparatsproducenten får sænket sin anbefaling hos Nordea til "hold" fra "køb". Kursmålet hæves til 665 kr. fra 630 kr.

- Aktien har bare gjort det den skulle. Derfor ændrer vi vores anbefaling, siger Torben Høyer.

William Demant rapporterede torsdag om bedring i Tyskland og Storbritannien og kaldte udviklingen i årets første ni måneder tilfredsstillende, da der var en vækst i engrossalget af høreapparater, som oversteg den generelle vækst på markedet. Og på baggrund af udviklingen i tredje kvartal fastholder William Demant forventningerne til hele året. Selskabet venter derfor fortsat et driftsoverskud (EBIT) i størrelsesordnen 1,8-2,0 mia. kr. for 2015.

Der kan også komme fokus på A.P. Møller-Mærsk, der faldt med 2,2 pct. til 9950 kr. torsdag. Der kommer friske tal for shippingraterne i den forløbne uge. Og udviklingen er vigtig for containerrederiet i konglomeratet, Maersk Line.

Dagens regnskaber skal findes udenfor eliteindekset, hvor Chemometec, der blandt andet laver analyseudstyr til celletælling, kommer med regnskab for første kvartal i det forskudte regnskabsår 2015/16. Selskabet har været årets børsraket på fondsbørsen i København med en stigning på 286 pct. Aktien steg torsdag med 0,4 pct. til 25,30 kr.

Også shippingkonsulenthuset Erria kan få lidt fokus, da selskabet kommer med en meddelelse for tredje kvartal. Erria venter for hele året et EBITDA-overskud på 3-7 mio. kr. Aktien steg med 2,3 pct. til 17,70 kr. torsdag.

/ritzau/FINANS

 

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk