Aktier: Pilen peger op for olien og dermed Mærsk og C20

Foto: LUCAS JACKSON.
Læs mere
Fold sammen

Pilen på det danske aktiemarked peger op i tirsdagens tidlige handel. Dermed ser aktierne - ligesom tilfældet var mandag - ud til at følge udviklingen i prisen på olie.

C20 Cap-indekset åbner med et løft på 0,4 pct. til indeks 1000,22, efter at det tirsdag lukkede 0,3 pct. højere oven på lidt af en rutsjebanetur.

Sidst på mandagen steg prisen på en tønde Nordsøolie til over 43 dollar efter at have været nede at snuse omkring de 40 dollar tønden. Og også tirsdag morgen ligger prisen på Nordsøolien en my over 43 dollar per tønde.

Det var et skuffende olietopmøde i Qatar, der mandag sendte olieprisen ned, hvilket fik aktiemarkederne til at følge efter - men siden dæmpede en strejke i Kuwait olieprisfaldet.

OLIEPRISLØFT ER GODT NYT FOR MÆRSK

Løftet til olieprisen må formodes at være godt nyt for A.P. Møller-Mærsk, hvis aktier har fulgt i slipstrømmen på olieprisudviklingen den seneste tid. Mærsks B-aktie endte i mandagens handel 0,1 pct. højere i 8855 kr. efter at have ligget til et fald det meste af handelsdagen. Tirsdag morgen løftes Mærsk-aktien med 1,5 pct. til 8990 kr.

Blandt de danske eliteselskaber rager også DSV noget opmærksomhed til sig, efter at den schweiziske transport- og logistikkoncern Kuehne+Nagel, der er blandt DSV's konkurrenter, leverede fremgang i indtjeningen i første kvartal, selv om toplinjen skrumpede.

- Regnskabet fra Kuehne+Nagel er en lille pil op i relation til DSV, ikke målt på volumener og omsætning, da der ikke er meget vækst i transportbranchen, men fordi det viser, at de store speditører tager markedsandele, siger Alm. Brand-analytikeren Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

DSV-aktien går 0,9 pct. til 272,00 kr.

Mindre godt nyt er der for Nordea, idet det amerikanske finanshus Jefferies har sænket sit kursmål for bankaktien til 66,44 kr. fra 73,34 kr., mens anbefalingen "hold" fastholdes. Nordea-aktien stiger dog med 0,6 pct. til 63,50 kr. i tirsdagens tidlige handel.

Novozymes kommer med regnskab for første kvartal onsdag. Så tirsdag er sidste dag, hvor investorerne kan positionere sig forud for fremlæggelsen af resultaterne. Enzymproducenten selv venter en organisk salgsvækst samt en vækst i danske kroner på 3-5 pct. i 2016. På bundlinjen efter skat ventes en resultatvækst på 8-10 pct. Novozymes-aktien stiger 0,3 pct. til 293,50 kr.

CBRAIN ER REGNSKABSAKTUEL

Opmærksomhed kan der også komme til en lille håndfuld sidepapirer - blandt andet Cbrain, der er saktuel med regnskab for første kvartal. Softwareproducenten venter selv for hele året en vækst i omsætningen på cirka 5-15 pct. samt en vækst i indtjeningen på omkring 5-10 pct.

Cbrain vandt mandag en ordre om at levere F2-systemet til Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Cbrain har i forvejen leveret F2-produktet til omkring halvdelen af de ministerielle departementer, og selskabet ønsker nu at udbrede produktet til styrelser og institutioner. Cbrain-aktien stiger med 0,8 pct. til 40,50 kr. forud for regnskabet.

REDERIER I MEDVIND

Mols-Linien bød mandag ind på at sejle på Bornholm-ruterne fra Sjælland og Sverige, som Transport- og Bygningsministeriet skal afgøre vinderen af i løbet af foråret. Rederiet, der er på vej væk fra børsen, kommer med regnskab for første kvartal på torsdag. Mols-Linien-aktien er ikke handlet og ligger i 67,00 kr.

Norden havde en god dag på børsen mandag. Tørlastindekset Baltic Dry steg til 659 point og har dermed været stigende stort set hver eneste handelsdag siden 10. februar, hvor det bundede i niveauet 290 point. Rederiet fik yderligere medgang fra kinesisk boligmarkedsstatistik, der viste, at ejendomsinvesteringerne er begyndt at stige igen.

Dermed stiger efterspørgslen på jernmalm, hvilket understøtter tørlastfragtraterne. Norden-aktien stiger med 0,9 pct. til 113 kr.

Zealand Pharma kan komme under tryk, idet Nordea har sænket sin anbefaling af aktien til "sælg" fra "hold", mens kursmålet er hævet til 125 kr. fra 120 kr. Zealand-aktien daler med 1,8 pct. til 137,50 kr. mandag.

Small Cap Danmark kan komme under teknisk pres tirsdag, hvor der fragår 4 kr. per aktie i udbytte. Aktien ligger dog uændret i 70 kr. i den tidlige handel.