Aktier: Pharma-udbrud kørte C20 i rekord

C20-indeksets to pharmaselskaber Novo Nordisk og Genmab dystede frem til ugens sidste aktiehandel om pladsen allerøverst i C20 Cap-indekset.

Læs mere
Fold sammen

Tocifrede stigninger gav de to aktier et markant forspring foran de øvrige 18 eliteaktier, men samlet blev der for hele indekset tale om endnu en lukkekursrekord i 973,29 eller 2,6 pct. højere end niveauet torsdag eftermiddag.


Fredag i sidste uge lukkede indekset 963,99.

Novo Nordisk aktien lukkede ugen med en stigning på 10,4 pct. til 369,70 kr., og det var ikke en uventet udvikling, efter at medicinalgiganten torsdag aften offentliggjorde sine planer om at genansøge om godkendelse af den langtidsvirkende insulin Tresiba i USA.


- Markedet har jo været præget af Novo og den positive melding, der kom i går efter lukketid i Danmark, og da kunne vi jo også allerede se på det amerikanske marked, at der ville være en flot dag i vente, siger afdelingschef i Sydbank, Ole Kjær Jensen.

- Og det er så absolut det, der har taget overskrifterne i dag, og som er årsag til, at vi kommer ud af fredagen med en ganske pæn omsætning, konstaterer han og henviser til, at der alene i Novo Nordisk er omsat 10 mio. aktier.


Mere uventet var måske fredagens stigning på 10,7 pct. til 516 kr. for Genmab-aktien, som indtog toppen af C20-indekset.


- Den var langt ned at vende i går, og Carnegie har være ude med en positiv bemærkning, noterer Ole Kjær Jensen.


Carnegie har ifølge en indberetning til Bloomberg løftet kursmålet for Genmab-aktien til 610 - mere end en fordobling fra 300 kr., der er det seneste kursmål fra Carnegie. Og dertil kommer, at Genmabs tyske konkurrent, Morphosys, har mistet sin amerikanske partner Celgene.


For ingrediensselskabet Chr. Hansen sluttede ugen med et plus på 2,1 pct. til 315,80 kr. Nordea hævede fredag kursmålet for aktien til 340 fra 285.


Danske Bank var med i toppen med en stigning på 3,3 pct. til 182,70 kr. Og her spillede et stort teknisk puslespil omkring A.P. Møller-Mærsks salg af den 20 pct. store aktiepost i banken. Det vurderer Jesper Bamberger, som er senioraktierådgiver i Nordea.


- Man havde forventet, at der ville komme op til 3 pct. af Danske Banks samlede aktiekapital tilovers, som så skulle sælges i markedet, men det har faktisk vist sige, at der er blevet færre aktier til salg i markedet, og det bliver opfattet positivt, siger Jesper Bamberger til Ritzau Finans.


William Demant og GN Store Nord fik opmærksomhed fra den vigtige amerikanske høreapparatmesse Audiology Now.

GN Resound udbygger sit samarbejde med den amerikanske teknologigigant Apple og vil snart også lancere sin kontrol-applikation til selskabets høreapparater, Resound Smart App, til Apples kommende Smart Watch.


Fra William Demant var meldingen, at selvom selskabet havde et turbulent 2014 på det amerikanske marked, er det efter topchef Niels Jacobsens vurdering kommet pænt igennem året. Derudover oplyste koncernen, at den snart er klar med første implantat fra den kirurgiske division Otican Medical.


William Demants aktie steg 0,9 pct. til 585 kr., og GN Store Nord blev løftet 1,9 pct. til 155,40 kr.


Der fragik fredag 2014-udbytte i Carlsberg og FLSmidth. I begge tilfælde udgjorde udbyttet 9 kr. per aktie. Carlsberg faldt 5,5 kr. - 1,0 pct. - til 566 kr., og FLSmidth sluttede 5,80 kr. - 1,9 pct. - lavere i 308,20 kr.

Fredag var der regnskab fra blandt andre plantagekoncernen UIE, der præsenterede et fald i nettooverskuddet til 77,8 mio. dollar i 2014 fra 168,90 mio. dollar året før. Selskabet venter resultatfremgang i indeværende år, og aktien reagerede med en stigning på 1,2pct. til 1081 kr.

Ejendomsselskabet Fast Ejendom må notere en tilbagegang i årets driftsresultat, men markant fremgang på bundlinjen. Det gav et kursplus på 3,5 pct. til 1,70 kr.

Dantherm, der beskæftiger sig med industriel luftbehandling, måtte sidste år notere et fald i omsætningen, som dykkede til 441 mio. kr. fra 481,5 mio. kr. i 2013. Det ordinære driftsresultat, EBIT, faldt 24 mio. kr. til et underskud på 18,8 mio. kr. Aktien faldt 4,3 pct. til 11,20 kr.


/ritzau/FINANS