Aktier: Pfizer falder efter fusion

Pfizer-aktien falder fra åbningen mandag, efter at selskabet er blevet enig med irsk-baserede Allergan om en gigantfusion til 160 mia. dollar.

Det er ifølge data fra Dealogic den største handel i medicinalsektoren nogensinde og den næststørste fusion nogensinde - kun overgået af Vodafones køb af britiske Mannesmann i 1999 for 170 mia. dollar.

Pfizer er blandt andet kendt for Viagra-pillen, mens Allergan er producenten bag Botox, og det kombinerede selskab vil have hjemme i Irland, mens hovedkvarteret vil blive i New York.

Netop den konstruktion betyder ifølge Financial Times, at Pfizer kan slippe for at betale amerikansk skat. Det er ellers en model, som USA's præsident, Barack Obama, har været modstander af, og den politisk kontroversielle handel har i første omgang sendt begge aktier baglæns.

Pfizer, der allerede annoncerede sin interesse i Allergan i slutningen af oktober, falder med 2,1 pct., og samme tort lider Allergan-aktien, der også ligger 2,1 pct. nede.

Siden Pfizer i slutningen af oktober annoncerede interesse for opkøbet, er Allergan steget med næsten 9 pct. til og med fredag, mens Pfizer er faldet med 9 pct.

Fusionen er tilrettelagt, så aktionærer i Allergan vil modtage 11,3 aktier i den sammenlagte selskab, for hver aktie de ejer. Pfizer- aktierne er berettiget til et tilsvarende antal aktier, som de ejer nu. I forhold til slutkursen på Pfizer fredag værdisætter det Allergan-aktien til 363,63 dollar, eller 16 pct. højere end slutkursen i USA fredag.

Mens de to medicinalaktier falder, så er åbningen i det generelle marked anderledes afdæmpet. S&P 500-indekset ligger 0,04 pct. lavere, Dow Jones-indekset falder med 0,1 pct., mens Nasdaq-indekset stiger 0,02 pct.

Den afdæmpede åbning følger i hælene på pæne stigninger i sidste uge, hvor S&P 500-indekset gik frem med 3,3 pct., hvilket var den største ugentlige gevinst i år.

I Dow Jones-regi stiger Coca-Cola mest med 0,6 pct., mens Verizon falder med 0,8 pct., hvilket er næstmest efter Pfizer.