Aktier: Perlerækken af rekorder blev forlænget

Fremgangen fortsatte på det amerikanske aktiemarked onsdag. Finansaktierne var igen med til at trække det samlede marked op i kølvandet af centralbankchef Janet Yellens overraskende stramme holdning til pengepolitikken i høringerne over for Kongressen.

Dermed var der nok en gang rekorder i de tre store hovedindeks, der nu er steget syv handelsdage i træk.

S&P 500-indekset sluttede onsdag med en gevinst på 0,5 pct. til 2349,25. Det tunge Dow Jones-indeks steg godt 0,5 pct. til 20.611,86, og Nasdaq-papirerne lukkede med en stigning på 0,6 pct. til 5819,44.

»Yellens stramme tone onsdag blev hilst velkommen, da investorerne synes at fokusere på økonomien fremadrettet,« siger cheføkonom Peter Cardillo fra First Standard Financial Company i New York ifølge nyhedsbureauet Direkt.

Onsdagens sværm af nøgletal pegede stort set alle på øget aktivitet i økonomien og dermed på risiko for en fremrykket renteforhøjelse fra Federal Reserves side.

Det vigtige detailsalg var stærkere end forudset i januar. Salget steg 0,4 pct. på månedsbasis, og tages bil- og benzinsalget ud var der en vækst i salget på 0,7 pct. Økonomer ventede stigninger på 0,1 pct. og 0,3 pct.

Forbrugerpriserne steg 0,6 pct. i januar i forhold til måneden før og 2,5 pct. i forhold til samme måned året før. Økonomerne havde estimeret stigninger på 0,3 pct. og 2,4 pct.

Samlet peger det på stigende inflation, da forbrugerpriserne i december steg 2,1 pct. sammenlignet med december 2015.

Til gengæld faldt industriproduktionen 0,3 pct. i januar sammenlignet med december mod en ventet flad udvikling. December-stigningen blev samtidig revideret ned til 0,6 pct. mod en tidligere rapporteret stigning på 0,8 pct.

Torsdag morgen ligger de asiatiske aktier i negativt territorium, mens de amerikanske aktiefutures ligger med fald på omkring 0,1 pct.

Syv undergrupper med fremgang

Syv af segmenterne i S&P 500-indekset lukkede med stigninger. Bedst gik det sundhedssektoren, der sluttede med et plus på 1,2 pct., og også de forbrugerrelaterede papirer fulgte godt med med stigninger på henholdsvis 0,8 pct. og 0,5 pct. i konsum og cykliske forbruger-aktier.

Finanssegmentet lukkede med en stigning på 0,7 pct. efter stigninger i storbankerne Bank of America, JPMorgan og Citigroup på 1-2 pct.

Pepsico afleverede en bedre end ventet bundlinje i regnskabet for fjerde kvartal. Forventningerne til 2017 kunne dog ikke helt leve op til analytikernes estimater, og aktien faldt 0,2 pct.

Yahoo steg 2 pct. på forlydender om, at telekoncernen Verizon er tæt på at nå frem til en aftale om køb af selskabet.

Efter børstid fremlagde it-koncernen Cisco Systems et godt men dog forudsigeligt, regnskab. Såvel det justerede resultat som omsætningen lå en kende over analytikernes forventninger, og aktien steg 2,1 pct. i eftermarkedet.

Også rejse-websitet Tripadvisor annoncerede regnskab, men det var til gengæld en skuffelse med fald i reklameindtægterne og vigende abonnementsindtægter. Aktien faldt 5,6 pct. i eftermarkedet.

/ritzau/FINANS