Aktier: Pandora trodser heftig uro på børserne

Pandora formår torsdag at ryste børsuroen af sig og høste gevinsterne af positive meldinger op til og i forbindelse med selskabets kapitalmarkedsdag.

Læs mere
Fold sammen

Og det er en ganske flot præstation i et marked, der er præget af mismod. Kilden til uroen er igen det kinesiske aktiemarked, der torsdag måtte lukke efter mindre end en halv times handel, da det toneangivende CSI 300-indeks styrtdykkede over 7 pct. Uroen har forplantet sig til de øvrige asiatiske børser og til futuresmarkedet, der indikerer et fald i det toneangivende S&P 500-indeks på 1,8 pct. senere i eftermiddag.

Det tyske DAX-indeks falder med 3 pct., mens det hjemlige aktiemarked klarer sig noget bedre. C20 Cap-indekset falder med 1,5 pct. til 1008,83.

Der er da også kommet flere positive nyheder om danske selskaber, som kan afbøde nedturen.

Det gælder ikke mindst Pandora, der onsdag aften annoncerede foreløbige regnskabstal, der viste at omsætningen sidste år steg med 40 pct. til 16,7 mia. kr. Smykkekoncernens forventninger lød på et salg over 16 mia. kr. Selskabet vil desuden være i fokus torsdag, da det holder kapitalmarkedsdag i Thailand, hvor det blandt andet har meldt om ambitioner om at åbne 200-300 konceptbutikker årligt frem til 2018.

- Jeg er lidt i tvivl om, hvor meget nervøsitet, der vil være fra åbningen. Så man kan ikke afvise et tilbagefald fra åbningen. Men i relation til Pandora, så synes jeg at det ser fornuftigt ud. Selv om noget af det (det bedre salg, red.) skyldes valuta, så bør den kunne stige på det, vurderede afdelingschef i Sydbank Ole Kjær Jensen forud for åbningen.

Aktien i Pandora stiger med 3,3 pct. og er den eneste C20-aktie i plus.

Der er dog generelt medvind fra nyhedsfronten til flere danske selskaber. Det gælder Carlsberg, der har fået løftet anbefalingen til "køb" fra "sælg" hos Société Générale og har hentet ny finansdirektør fra ISS. Heine Dalsgaard bliver fremover bryggeriets kassemester. Carlsberg klarer sig næstbedst i C20 med et fald på 0,9 pct. til 589 kr.

Vestas og Novo Nordisk har begge fået løftet kursmålene hos Goldman Sachs. Den amerikanske storbanks kursmål for Vestas er nu 600 kr. mod tidligere 540 kr., mens Novos kursmål er løftet til 465 fra 420. Vestas er åbnet 2,1 pct. lavere i 460 kr., og Novo Nordisk falder med 1,9 pct. til 391,30 kr.

For FLSmidth og A.P. Møller-Mærsk har åbningen været nemmere at forudse. Råvareaktierne var således i modvind onsdag i USA, og olieprisen dropper yderligere torsdag efter uroen om Kina. Prisen på en tønde af det sorte guld ligger i bare 32,42 dollar - et fald på 4,5 pct. fra onsdag og det laveste niveau siden 2003.

Mærsks B-aktie ligger i bunden af C20 Cap efter et fald på 3,4 pct. til 8495 kr.Aktien i FLSmidth falder med 2,1 pct. til 220 kr.

Uden for C20 stige ALK-Abelló med 4,9 pct. til 925 kr. Allergivaccineselskabet er kommet bedre ud af 2015 end ventet, fordi konkurrenten Stallergenes Greer i starten af december fik et pålæg fra de franske myndigheder om midlertidigt at indstille produktion og distribution fra selskabets fabrik i Antony.

Det har givet ALK-Abelló mulighed for at tage markedsandele i Frankrig, både når det kommer til selskabets tabletter, men også på patient-individuelle produkter, som der er praksis for i Frankrig, hvor patienter får tilpasset individuel behandling.

Det ekstra arbejde i Frankrig, hvor Stallergenes stadig ikke kan levere, fik onsdag ALK til at varsle en omsætning på 2,57 mia. kr. i 2015 mod tidligere ventet cirka 2,5 mia. kr. Desuden løftes forventningerne til driftsresultatet (EBITDA) før særlige poster, som nu ventes at ramme cirka 450 mio. kr. mod tidligere ventet 400 mio. kr. Det skyldes, at selskabet har relativt få omkostninger forbundet med det ekstra salg.

Tilbage i C20 har William Demant fået løftet sit kursmål til 555 kr. fra 499 kr. hos den britiske storbank Barclays. Anbefalingen er ”ligevægt”, selv om det indikerer et fald fra markedskursen torsdag morgen, hvor aktien handler til 640,50 kr. efter et fald på 1,8 pct.

Ser man væk fra den hjemlige andedam er det de negative meldinger, som trækker overskrifter. Det gælder eksempelvis Verdensbankens nedjustering af sit estimat for den globale vækst i 2016 til 2,9 pct. fra tidligere 3,3 pct. Desuden har den kendte investor George Soros gjort sig bemærket med kommentarer om, at der er tegn på, at de globale markeder nu står over for en krise, som har lighedstræk med finanskrisen i 2008.

/ritzau/FINANS

 

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk