Aktier: Pandora tager bunden i faldende C20

Det danske aktiemarked er vendt på en tallerken mandag middag. Efter en positiv begyndelse på ugen, hvor der blev lagt op til den femte stigning i træk, er eliteindekset nemlig i minus med smykkeaktien Pandora som tungeste aktie.

Det danske aktiemarked er vendt på en tallerken mandag middag. Efter en positiv begyndelse på ugen, hvor der blev lagt op til den femte stigning i træk, er eliteindekset nemlig i minus med smykkeaktien Pandora som tungeste aktie. (Foto: Nils Meilvang) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Pandora falder med 3,8 pct. tik 869 kr., mens sølvprisen er kravlet op på det højeste niveau i omkring to år. Prisen på sølv, som Pandora er storforbruger af, er steget omkring 50 pct. i år.
»Det er et tema, der kører i øjeblikket på aktiemarkedet og har gjort det den seneste måned, så det er formentlig derfor, vi ser aktien sætte sig,« siger aktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea.
Samlet falder C20 Cap med 0,8 pct. til 1013,70, efter at eliteaktierne tidligere på dagen lagde an til at slette de tab, som de led i forbindelse med den britiske afstemning om EU.

På afstemningsdagen i forrige uge lukkede C20 Cap med en stigning til 1023,47 under overbevisning om, at de britiske vælgere havde stemt på at blive i EU. De stemte som bekendt det modsatte, og det gav to dage med store fald - dog efterfulgt af fire stigende handelsdage.

FOKUS PÅ MEDICINALAKTIER

I den positive ende af C20 Cap ligger Lundbeck, der stiger 1,5 pct. til 253 kr. efterfulgt af Novo Nordisk. Novo-aktien ligger 0,7 pct. højere i 366 kr.

»Der er ikke så meget likviditet i dag, fordi USA holder lukket, men der er "flow" over mod medicinal og mere defensive aktier på bekostning af banker,« siger Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør for aktier i Sydbank.
»Derudover bliver den trafik forstærket af den artikel, som er i Berlingske om Lundbeck i dag,« fortsætter han.

Ole Kjær Jensen henviser til avisens historie om, at et flerårigt forskningssamarbejde mellem medicinalkæmpen Lundbeck og biotekselskabet Genmab potentielt kan kaste en kur mod hjernesygdommen Parkinsons af sig.

De to danske selskaber har deltaget i et fælles forskningsprojekt siden 2010, og Lundbeck, som finansierer projektet, har nu udsigt til at kunne sende et middel mod Parkinsons på markedet om cirka ti år. Genmab falder 0,7 pct. til 1229 kr.


BØLGE AF ANBEFALINGER

I mandagens handel kan investorerne tygge på en række nye kursmål og anbefalinger. I enzymkoncernen Novozymes' tilfælde har det amerikanske finanshus Jefferies hævet kursmålet til 352 kr. fra 287 kr., mens anbefalingen fortsat er "hold", viser data fra Bloomberg. Novozymes-aktien stiger 0,3 pct. til 325,10 kr.

Servicekoncernen ISS ligger blandt de tungeste aktier i middagshandlen, da Bank of America har sænket anbefalingen af aktien til "underperform". Aktien falder 2,2 pct. til 251 kr.
Jyske Bank har revurderet sit syn på aktien i A.P. Møller-Mærsk. Det har medført, at banken mener, at kursmålet skal være på 9000 kr., hvilket er 500 kr. mindre end tidligere, og anbefalingen hedder fortsat "sælg". B-aktien i konglomeratet fader med 0,2 pct. mandag formiddag til 8875 kr.
Nordea-aktien er også blevet kigget efter i sømmene. Italienske Mediobanca har sænket kursmålet med 10 pct. til 56,95 kr., mens anbefalingen fortsat er "underperform". Bankaktien dropper med 1,1 pct. til 55,70 kr.
I en anden afdeling har GN Store Nord gennemført købet af amerikanske Audigy, som høreapparatkoncernen annoncerede i maj. Aktien stiger 0,1 pct. til 123,60 kr.I C20 er der også fokus på Chr. Hansen, da mandag vil være sidste dag, hvor investorerne kan positionere sig i aktien, før ingredienskoncernen tirsdag kommer med regnskab for tredje kvartal. Aktien stiger 0,4 pct. til 444,70 kr.

Uden for C20 er der opmærksomhed om it-koncernen NNIT, da det norske finanshus ABG Sundal Collier ifølge Bloomberg har sænket anbefalingen af aktien til "sælg" fra "hold". Kursmålet er fortsat på 170 kr. Aktien bliver handlet faldt i 237 kr.