Aktier: Pandora smykker sig i toppen af grønt C25

. Der er god stemning blandt de danske eliteaktier mandag formiddag, hvor C25 stiger 0,7 pct. til 1161,61.

I toppen er smykkeselskabet Pandora, der stiger med 1,7 pct. til 620 kr. Aktien har selskab af ISS, der efter en svigende sidste uge stiger 1,6 pct. til 231,90 kr.

De danske aktier stiger, efter at de amerikanske investorer gik på weekend i højt humør - med stigninger i de tre ledende indeks.

- Den positive stemning USA smittede af i Asien, der også viste stigninger mandag morgen. Den effekt er nu nået til Europa, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør i Sydbank, til Ritzau Finans.

FOKUS FLYTTET FRA REGNSKABER TIL POLITIK

Ifølge Ole Kjær Jensen forholder investorerne sig afventende, inden den nye centralbankdirektør i USA, Jerome Powell, tirsdag for første gang skal fremlægge sin halvårlige redegørelse i Kongressen.

Analytikerne vil spejde efter eventuelle opdateringer af centralbankens økonomiske prognoser i lyset af præsident Donald Trumps skattelettelser og udgiftsplaner, foruden den nylige acceleration i inflationstakten.

- Regnskabssæsonen er ved at være overstået, og så koncentrerer investorerne sig om makrobegivenheder og politik, vurderer Ole Kjær Jensen.

WILLIAM DEMANT FALDER TRODS HØJERE KURSMÅL

Nederst i indekset finder man William Demant Holding, der i sidste uge offentliggjorde et flot årsregnskab.

Det sendte både torsdag og fredag aktien på et rekordridt, efter at en stribe finanshuse også løftede kursmål for og anbefaling af selskabet efter regnskabet torsdag morgen.

Mandag er også analytikerne hos finanshuset Kepler Chevreux kommet med på vognen og har hæver kursmålet til 207 kr. fra 173 kr, mens anbefalingen "hold" er fastholdt, viser data fra Bloomberg News.

Mandag falder aktien alligevel 2 pct. til 215,60 kr. efter fremgang på henholdsvis 6,9 pct. og 4,5 pct. torsdag og fredag.

- Det er nok et udtryk for, at der er nogle investorer, der vil tage gevinst hjem efter stigningerne i sidste uge, siger Ole Kjær Jensen.

Omvendt stiger Novo Nordisk til trods for et sænket kursmål hos Jefferies, der nu sigter efter 335 kr. per aktie mod tidligere 355 kr.

VESTAS ER STØRST OG MÆRSK VIL SEJLE MINDRE SKIBE

Mærsks B-aktie stiger efter en artikel i Børsen, hvor man kan læse, at A.P. Møller-Mærsk har meldt sig ud af et flere år langt kapløb om at have den største flåde med de største containerskibe.

Fremover vil de store skibe blive suppleret med mindre skibe, lyder det.

Aktien stiger mandag 0,6 pct. til 10.100 kr.

I midten af indekset ligger Vestas med en stigning 0,7 pct. til 450,20 kr., efter at analysefirmaet FTI Intelligence i en foreløbig opgørelse har slået fast, vindmølleselskabet også i 2017 var verdens største vindmølleproducent.

NILFISK FALDER STADIG EFTER DROPPET FUSIONSPLAN

Blandt sidepapirerne fortsætter den danske producent af rengøringsmaskiner Nilfisk sin tur nedad. Den startede fredag, efter at Nilfisk-konkurrenten Tennant afslog en fusion mellem de to selskaber, som ellers har været foreslået af en storaktionær i begge selskaber.

Nilfisk falder med 1,1 pct. til 306,50 kr.

Onsdag afleverer selskabet årsregnskab for 2017.

/ritzau/FINANS