Aktier: Pandora slap positive præstationer ud af æsken

Læs mere
Fold sammen

Det var bestemt ikke plager, men pæne præstationer, der spredte sig, da Pandora tirsdag morgen åbnede for regnskabsæsken. Og mens resten af de europæiske aktiemarkeder lider under bekymring for en græsk gældstragedie er især en glitrende kursstigning for den danske smykkeaktie anledning til, at det danske C20 Cap-indeks trækker i plus tirsdag formiddag.

Mandag aften måtte de 19 eurolande på et møde i Bruxelles igen opgive at enes om betingelserne for håndteringen af Grækenlands milliardgæld, og Grækenland har nu frist til på fredag til at afgøre sin egen fremtid i den fælleseuropæiske valuta, euroen. Efterfølgende meldte den hollandske finansminister og formand for eurogruppen, Jeroen Dijsselbloem ud, at "vi kan bruge denne uge" og ikke mere.

»Det er Grækenland, der trækker det meste af Europa ned. Det er forklaringen på, at de europæiske aktier falder. Det er stort set alle indeks, der er i minus«, bemærker chefaktiehandler i Danske Bank, Mads Zink.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks falder tirsdag middag 0,2 pct., mens det danske eliteindeks ligger i rekordhøje 875,52 eller 1,1 pct. højere end lukkeniveauet mandag.

»Danmark er i plus af tre årsager. Den ene er, at Pandora trækker pænt op med en 16 pct. stigning oven på dagens resultat. Den anden er, at Novo også er i plus. Og så er Mærsk også i plus«, konstaterer Mads Zink.

Pandoraaktien koster ved middagstid tirsdag 531 kr. efter en stigning på 16,5 pct.

Smykkeselskabet offentliggjorde tirsdag sit regnskab, der overraskede positivt både for så vidt angår resultater som forventninger.

Driftsresultatet (EBITDA) landede på 1444 mio. kr. mod ventet 1287 mio. kr., mens bundlinjen gav et nettooverskud på 1007 mio. kr. mod ventet 982 mio. kr. For 2015 venter Pandora en omsætning på over 14 mia. kr. og en EBITDA-margin på cirka 37 pct.

»Det er ikke en specielt konservativ guidance. Og jeg kan kun sige, at Allan Leighton (topchef i Pandora, red.) afleverer et toptrimmet selskab, som virkelig leverer varen«, siger analytiker i Sydbank, Søren Løntoft Hansen.

Novo-aktien stiger 0,2 pct. til 283,60 kr. uden selskabsspecifikke nyheder.

»Det er vist mere tilfældigheder«, konstaterer Mads Zink, der ser en kursstigning i A.P. Møller-Mærsk på 1,2 pct. til 13.830 kr. for Mærsk B-aktien som finpudsning op til regnskabet i næste uge.

Næstøverst i C20 Cap-indekset ligger William Demat-aktien med en stigning på 1,7 pct. til 499,40 kr.

Høreapparatselskabet har indledt forhandlinger om at overtage 53,9 pct. af aktierne i den franske høreapparatkæde Audika. William Demant har budt 17,78 euro per aktie, svarende til en præmie på 32 pct.

Et defensivt træk, mener analytiker i Sydbank, Morten Imsgard.

- Jeg ser det som et ønske fra WDH om at sikre et tættere samarbejde med Audika, som de har leveret produkter til igennem længere tid. Der er en tendens i industrien til, at producenterne går ind og forsøger at overtage kæderne, fordi man er nervøs for, at andre skal gøre det, og at man derfor taber sit salg, siger Morten Imsgard til Ritzau Finans.

Omvendt ligger høreapparat-kollegaen GN store Nord i bunden af C20-indekset med et fald på 1,9 pct. til 149,30 kr. Og det hænger ifølge Mads Zink sammen med WDH's opkøbsintentioner.

»Bestemt. De sælger ind til den her franske kæde, og det ligger ikke positivt for dem, hvis William går ind og køber Audika«, noterer chefaktiehandleren.

Softwareselskabet Simcorp afleverede årsregnskab for 2014 efter dansk lukketid mandag. Aktien stiger 5,7 pct. til 205 kr. Selskabet øger udbyttet til 4,50 kr. per aktie fra 4 kr. sidste år. Desuden planlægger Simcorp at købe egne aktier for 20 mio. euro i 2015.