Aktier: Pandora oplever store udsving efter regnskabet

Foto: Benoit Tessier

Smykkeselskabet Pandora er det helt store omdrejningspunkt på det danske aktiemarked ved handelsstart tirsdag, hvor selskabets investorer har svært ved at finde ud af, hvilket ben de skal stå på.

Det danske eliteindeks, C25, starter 0,3 pct. højere i 1133,90 tirsdag, og dermed henter markedet en smule af det tabte tilbage.

Mandag faldt indekset nemlig 0,8 pct., og blot fem aktier endte i plus, efter at frygten for en aflysning eller forsinkelse af handelsforhandlingerne mellem Kina og USA tog over.

Den nervøsitet er blevet dæmpet tirsdag morgen, hvor det kinesiske handelsministerium ifølge Bloomberg har udsendt en pressemeddelelse om, at Kinas vicepremierminister, Liu He, vil rejse til Washington for at deltage i forhandlingerne med USA den 9. og 10. maj.

Pandora har tirsdag morgen leveret regnskab for de første tre måneder af 2019, og det bød på et sæt resultater, der var nogenlunde på linje med markedets forventninger.

Like-for-like-væksten faldt med 10 pct. i kvartalet i forhold til perioden sidste år. Det skyldes lavere trafik i de fysiske butikker. Den tilsvarende vækst er derimod positiv på 7 pct. i e-butikker, der har eksisteret mere end 12 måneder.

Selskabet havde dermed som ventet et svagt første kvartal, hvor restruktureringsomkostningerne til Programme Now dog var en del lavere end ventet blandt analytikerne. Pandora brugte 122 mio. kr. her mod ventede 225 mio. kr.

Driftsresultatet (EBIT) var på 960 mio. kr., svarende til en EBIT-margin på 20 pct. Her var der ventet 886 mio. kr. og 18,8 pct. ifølge Ritzau Estimates.

Før restruktureringsomkostningerne var driftsresultatet derimod lavere end ventet og landede på 1083 mio. kr. mod ventet 1133 mio. kr.

Investorerne har svært ved at finde ud af, hvilket ben de skal stå på, og i løbet af de første 10 minutters handel har aktien oplevet store udsving. Pandora-aktien stiger omkring 10 minutter efter børsåbningen 1 pct. til 272 kr.

DEMANT OG MÆRSK ER OGSÅ I FOKUS

Høreapparatkoncernen Demant har tirsdag morgen udsendt en periodemeddelelse for de første måneder af 2019. Den bød på en fastholdelse af forventningerne til hele året, og den indeholder ingen regnskabstal.

I meddelelsen oplyser Demant, at koncernen samlet set er kommet »solidt« i gang med 2019, efter at væksten helt i starten af året ellers var meget svag.

Den langsomme start skyldes primært, at Demants topprodukt inden for høreapparater, Oticon Opn S, først blev lanceret efter et par måneder, ligesom en ny fransk sundhedsreform har udskudt faktureringen i særligt detailforretningen i starten af året og dermed ramt væksten.

Demant-aktien starter helt i toppen af indekset med en stigning på 1,8 pct. til 213,60 kr.

Mærsk-aktierne faldt tungt mandag, hvor den dårlige stemning efter nyt fra handelsfronten var med til at tynge den danske transport- og logistikkoncern. B-aktien stiger tirsdag 0,2 pct. til 8412 kr. fra start.

Et par kursmålsændringer er også med til at præge retningen for det danske aktiemarked tirsdag morgen. Novo Nordisk har fået løftet sin anbefaling til »neutral« fra »reducer«, og kursmålet for aktien er samtidig hævet til 333 kr. fra 273 kr., viser data fra Bloomberg.

Novo-aktien stiger 0,4 pct. til 318,80 kr.

Credit Suisse har desuden løftet kursmålet for Coloplast-aktien til 750 kr. fra 710 kr., fremgår det af data fra Reuters.

Coloplast-aktien stiger 1,1 pct. til 710,20 kr.

Kabelproducenten NKT har også fået løftet kursmålet med 13 pct. til 136 kr. fra 120 kr. af investeringsbanken ABG Sundal Collier. Anbefalingen lyder dog fortsat på "hold". Tirsdag stiger aktien 0,3 pct. til 125,50 kr.

REGNSKABSBYGE UDEN FOR C25

Uden for C25-indekset kan også biotekselskabet Veloxis Pharmaceuticals komme i fokus, efter at selskabet offentliggjorde sit regnskab for første kvartal efter dansk børslukketid mandag.

Regnskabet viste, at Veloxis var tæt på at fordoble sin omsætning i første kvartal, og det skyldtes en stærk salgsvækst på det amerikanske marked af produktet Envarsus, som er et middel mod afstødning af organer efter transplantationer.

Aktien stiger 7,8 pct. tirsdag til 2,54 kr.

Tirsdag kommer der også regnskaber fra en lang række andre selskaber uden for eliteindekset.

Køkkenvirksomheden TCM Group, der blandt andet ejer mærket Svane Køkkenet, har offentliggjort sine regnskabstal for første kvartal forud for handelsstart tirsdag.

Regnskabet viste en stor fremgang i omsætningen i kvartalet - blandt andet som følge af flere produktionsdage på grund af den sene påske - og også indtjeningen voksede i årets første kvartal. TCM-aktien stiger 0,9 pct. til 112,50 kr.

Nordens regnskab for første kvartal viste en fremgang på toplinjen, mens resultatet før skat og renter (EBIT) faldt til 5,9 mio. dollar fra 18,4 mio. dollar i samme periode året forinden. Selskabet fastholder forventningerne til hele 2019, og aktien starter 2,8 pct. lavere i 98,85 kr.

Hos Alm. Brand endte de samlede indtægter og resultatet før skat en spids højere i første kvartal af 2019 sammenlignet med samme periode året forinden. For hele 2019 opjusteres forventningerne til koncernen under et desuden med 75 mio. kr. til niveauet 575-675 mio. kr. i overskud før skat. Aktien stiger 1,3 pct. til 63,60 kr.

Derudover kan investorerne se frem til nye regnskabstal fra både Hartmann og Totalbanken i løbet af dagen.

/ritzau/FINANS