Aktier: Pandora og Vestas trak C20 Cap til bunds

Læs mere
Fold sammen

Trukket ned af nye fald til Pandora og Vestas kunne de danske aktier ikke følge udviklingen i Europa generelt tirsdag, hvor C20 Cap-indekset i stedet bakkede 0,3 pct. til 1121,54.

Pandora blev hevet ned i dyndet af et rædderligt regnskab fra amerikanske Signet Jewelers, der leverede et overraskende underskud og en nedjustering i sit regnskab for tredje kvartal, og så blev det i forvejen sløje 2017 gjort endnu ringere.

- Der er et par enkelte aktier, der trækker godt ned i Danmark i dag. Pandora får endnu et nyrehug efter skuffende tal fra Signet. Det puster til den usikkerhed, der er om priserne på det amerikanske marked. Al usikkerhed rammer Pandora hårdt lige nu, siger Mads Zink, der er chefaktiehandler hos Danske Bank, til Ritzau Finans.

Aktiviteten var ellers ikke overvældende herhjemme, hvor regnskabssæsonen efterhånden nærmer sig sin afslutning.

I stedet fokuserede investorerne på blandt andet udfaldet af forhandlingerne om den amerikanske skatteaftale, hvor Senatet snart skal stemme sit bud igennem, hvorefter der skal findes et kompromis med forslaget fra Repræsentanternes Hus.

PANDORA PRESSES FORTSAT

Helt i bunden endte smykkeselskabet Pandora, der fortsat har det svært og tirsdag blev slået yderligere til tælling af nedslående nyt fra amerikanske Signet Jewelers, der forhandler Pandora-smykker i USA.

Signet leverede ganske overraskende et underskud i sit tredje kvartal, der udløb ved udgangen af oktober, og samtidig nedjusterede selskabet sine forventninger til hele året ganske markant.

Det gav et enormt aktiefald til Signet, og Pandora blev herhjemme trukket ned med 3,8 pct. til 552,50 kr.

Med sig i bunden havde Pandora en anden af den seneste tids dybrøde papirer - det i vindmølleproducenten Vestas.

Vindaktien har haft voldsom modvind længe grundet snakken om en ufordelagtig skatteaftale i USA samt et ringe regnskab med fokus på stort prispres i sektoren. Tirsdag faldt Vestas 3,4 pct. til 386,40 kr. uden større bagvedliggende nyheder.

Aktien er bakket med samlet 31,9 pct., siden Repræsentanternes Hus for godt to uger siden fremlagde sit forslag til den nye skattereform i USA, som lægger op til en kraftig beskæring af skatterabatordningen PTC.

MAERSK DRILLING I NY ALLIANCE

Investorerne kunne også forholde sig til nyt fra A.P. Møller-Mærsk, hvis borerigdivision, Maersk Drilling, har indgået en allianceaftale med det norske olieudforsknings- og udviklingsselskab Aker.

Samarbejdsaftalen, som også involverer den amerikanske serviceleverandør Halliburton, løber over fem år med mulighed for en forlængelse på yderligere fem år, fortalte Maersk Drilling i en pressemeddelelse.

Aftalen skal øge rentabiliteten hos de involverede parter. Mærsks B-aktie faldt 1,1 pct. til 10.250 kr.

NOVO I FOKUS MED KAPITALMARKEDSDAG

Novo Nordisk gjorde ikke det store væsen af sig på aktiemarkedet tirsdag, hvor medicinalkæmpen holdt kapitalmarkedsdag.

Her var der blandt andet fokus på den videre udvikling af GLP-1-klassen, hvor Novo Nordisk er på trapperne med sit nye topprodukt, Semaglutid. Samtidig blev der givet kommentarer om markedet for diabetesbehandling generelt og den lidt haltende biofarma-forretning.

Og Novo ser selv positivt på selskabets nuværende position. Medicinalselskabet mener igen at have fundet melodien efter en svær periode præget af prispres på det store amerikanske marked.

- Med vores portefølje vil vi kunne gå efter alle dele af markedet bedre end nogen andre. Så der er virkelig ingen grund til, at vi ikke øger vores markedsandel i diabetesmarkedet, sagde Lars Fruergaard Jørgensen, der er administrerende direktør hos Novo Nordisk, på kapitalmarkedsdagen.

- Ser vi på GLP-1-markedet, er der igen heller ingen grund til, at vi ikke styrker vores position og udvider den klasse, fortsætter topchefen.

Novo-aktien steg 0,9 pct. til 328,60 kr.

SEN STIGNING TIL GENMAB

Genmab kunne desuden fortælle om en ansøgning for Darzalex, som selskabet vil forsøge at få godkendt som førstelinjebehandling i Europa.

Samtidig har selskabet fået en sen invitation til at præsentere data fra det såkaldte Alcyone-studie på den vigtige ASH-konference i december, hvilket var med til at sende aktien op sidst på dagen.

- Det er fair, at den stiger på det her. Det er rigtig stærke data, og det understreger lidt det kæmpe potentiale for Darzalex. Enhver usikkerhed, der måtte være om potentialet, er formindsket nu. Man skal huske, at aktien også stadig ligger noget lavere end for en måned siden, siger Mads Zink.

Genmab endte øverst i C20 med et plus på 3 pct. til 1231 kr.

OPJUSTERING FRA NORDJYSKE BANK

Eneste danske regnskab i kalenderen tirsdag var fra Nordjyske Bank, der efter sit tredje kvartal kunne opjustere forventningerne til hele året.

Banken venter nu en basisindtjening i intervallet 365-385 mio. kr. i hele 2017 mod den tidligere forventning om 340-375 mio. kr. Det er blandt andet baseret på nedskrivninger, der på proforma-basis nu ventes at udgøre 65 mio. kr. mod tidligere ventet 75 mio. kr.

I tredje kvartal øgede Nordjyske Bank desuden både sin top- og bundlinje pænt.

Bankaktien steg 2,5 pct. til 123 kr.

Torm fik hævet sin anbefaling hos Carnegie til "hold" fra "sælg", men det gav ikke anledning til store udsving. Torm-aktien endte uændret i 57,50 kr.

/ritzau/FINANS