Aktier: Pandora og Vestas tager teten i skyggen af britisk valg

Intet er sikkert efter det britiske parlamentsvalg torsdag, men selv om aktieinvestorer normalt hader alt, hvad der minder om eller rimer på usikkerhed, så er der positive takter på det danske aktiemarked fredag.

Stockfoto: Intet er sikkert efter det britiske parlamentsvalg torsdag, men selv om aktieinvestorer normalt hader alt, hvad der minder om eller rimer på usikkerhed, så er der positive takter på det danske aktiemarked fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Pandora og Vestas fører an i det ledende C20 Cap-indeks, som stiger 0,4 pct. til 1161,30.

Torsdagens valg i Storbritannien blev en skuffelse for premierminister Theresa May, da hun ikke opnåede flertal i parlamentet med De Konservative.

Det er nu et åbent spørgsmål, hvem der skal lede landet, men Theresa May har ifølge BBC ingen planer om at træde tilbage og vil fredag eftermiddag gå til dronningen med henblik på at danne en ny regering.

»Investorerne har lært, at man skal se igennem politisk uro, når væksten i verdensøkonomien er i bedring, og der er en lempelig pengepolitik hos centralbankerne,« siger Henrik Henriksen, der er chefstrateg i pensionsselskabet PFA.

»Det britiske valg er ikke en tilstrækkelig stor begivenhed til at ryste træet, når der samtidig er gode takter i økonomien. Det er samtidig et vidnesbyrd om, at aktiemarkedet er stærkt, og der stadig sidder investorer, som har mod på mere risiko,« siger han.

Henrik Henriksen peger på, at væksten i eurozonen torsdag blev opgraderet en anelse, ligesom at Den Europæiske Centralbank ligeledes understregede, at der vil være lave renter i en rum tid endnu.

VESTAS OG PANDORA I TOP

Blandt de danske selskaber på aktiemarkedet har Vestas en god fredag. Vindmølleselskabet er efter alt at dømme tæt på en ordre på 250 megawatt i USA, da energiselskabet Tenaska har udpeget Vestas som leverandør. Aktien stiger 1,2 pct. til 613,50 kr.

I toppen af C20 Cap er der også interesse for Pandora, der ellers har Storbritannien som et af sine vigtigste markeder. Aktien stiger 0,8 pct. til 630,25 kr.

A.P. Møller-Mærsk er også i grønt fredag, selv om de seneste tal for priserne på containterfragt viser et mindre fald.Spotpriserne faldt samlet set 2,8 pct. i denne uge ifølge SCFI-indekset fra Shanghai Shipping Exchange. Mærsk-aktien stiger 0,6 pct. til 12.510 kr.

Hos Coloplast, der har Storbritannien som sit vigtigste marked, stiger aktien 0,7 pct. til 577,50 kr. på trods af en svækkelse af pund.

Derimod er der pres på Nets-aktien, som dykker 1,2 pct. til 125,10 kr., uden at der er nyheder fremme om betalingsselskabet.

Uden for C20 er der tiltrængt fremgang til rederiet Norden, hvis aktie ligger 2,2 pct. højere i 109,40 kr. Aktien var inden da faldet ni ud af de seneste ti handelsdage.