Aktier: Pandora og Mols-Linien glemte græske kvaler

Mens det meste af aktiemarkedet krøb i skjul forud for søndagens afgørende folkeafstemning i Grækenland, formåede enkelte papirer at skinne op til weekenden. Det gjaldt blandt andet Pandora og Mols-Linien på den danske børs.

Allerede fra morgenstunden blinkede der rødt på børserne i takt med, at investorerne trak følehornene til sig og beskyttede investeringerne forud for den usikkerhed, det græske valg bringer med sig.


Grækerne skal beslutte sig for, om de vil acceptere reform- og sparekrav fra landets kreditorer i bytte for mere økonomisk hjælp, og ifølge de seneste meningsmålinger er befolkningen delt på midten i spørgsmålet om ja eller nej, men mange vælgere er fortsat i tvivl.


Mens faldene var relativt begrænsede langt hen ad dagen, røg aktiehumøret endnu længere sydpå fredag eftermiddag, blandt andet i takt med kommentarer fra topfolk i EU og eurogruppen, der ikke lød særligt optimistiske omkring mulighederne for en aftale.


Herhjemme faldt C20 Cap-indekset dog kun 0,2 pct. til 988,41.

Øverst i det danske eliteindeks fandt man hele dagen Pandora, der uden særlige selskabsspecifikke nyheder fortsatte de seneste dages rekordkurs og endte 1,6 pct. højere i 750,50 kr.


Også blandt de få aktier på ret køl i C20 var A.P. Møller-Mærsk. Fredag bragte for en sjælden gangs skyld positivt nyt om de containerfragtrater, der gennem længere tid har presset Maersk Line og de øvrige rederier.

Sidste uges genrejsning af de historisk lave rater fortsatte, og spotraten på den travle rute fra Shanghai til Nordeuropa er nu firedoblet over to uger til 879 dollar per tyvefodscontainer ifølge SCFI-indekset. Undgår rederierne nye styrtdyk, kan det være med til at vende stemningen omkring Mærsk på børsen.


- På den korte bane betyder det ikke så meget – selvom der godt nok er nogle bedre spotrater. Men jeg vil mene, at man godt vil kunne se en positiv reaktion på Mærsk-aktien de kommende måneder, siger analytiker Ricky S. Rasmussen fra Nykredit til Ritzau Finans.

Mærsks A-aktie steg 0,9 pct. til 11.630 kr., og B-aktien fulgte tæt efter i et løft på 0,7 pct. til 11.950 kr.


Vestas sluttede andet kvartal af med pomp og pragt på ordrefronten, og det har vakt interesse både på aktiemarkedet og blandt analytikerne. Amerikanske Goldman Sachs har eksempelvis løftet sit kursmål for Vestas til 460 kr. fra 430 kr., mens anbefalingen er fastholdt i positivt terræn på "køb". Jyske Bank øgede desuden sit kursmål til 400 kr. fra 370 kr.


Vestas-aktien sluttede trods det dagen 0,1 pct. lavere i 345,10 kr.


I bunden af C20 var TDC, Danske Bank og Chr. Hansen blandt de dårligst præsterende aktier.

Uden for eliteindekset var der store nyheder om Mols-Linien, der løftede rederiaktien. Kapitalfonden Polaris forsøger at købe hele selskabet for at få det på ret kurs og fortsætte de seneste års forbedringer efter nogle turbulente år.

- Set fra medarbejder- og kundeperspektivet er det fremadrettet et selvstændigt, uafhængigt rederi, der består. De får adgang til en ejer, som også kan supportere de investeringer, man gerne vil gøre på sigt. Det må også være vigtigt for kommunerne omkring ruten, at der kommer en afklaring, så man ved, at der kommer en løsning på ruten, som vi ser som en vigtig del af dansk infrastruktur, siger partner Jan Kühl fra Polaris.

Polaris byder 34 kr. per aktie og har allerede købt eller fået tilsagn om 76,2 pct. af aktierne i Mols-Linien. Målet er dog at overtage hele aktiekapitalen og afnotere rederiet fra børsen.

Det fik rederi-aktien til at stige til kurs 34,40 - et løft på 5,9 pct. i forhold til torsdagen.


Desuden blev Bioportos investorer opmuntret af en meddelelse fra biotekselskabet om fremdrift i de kliniske forsøg for NGAL-testen, og at de amerikanske myndigheder, FDA, kan vente en registreringsansøgning i september 2015. Bioporto-aktien steg 7,3 pct. til 2,66 kr.


/ritzau/FINANS