Aktier: Pandora og Mærsk til tops i C20 på rekordkurs

Med Pandora og Mærsk som to af spydspidserne og ligeledes en behersket positiv reaktion på DSVs årsregnskab, er det danske aktiemarked fredag åbnet positivt med en stigning i C20 Cap-indekset på 0,4 pct. til 1068,19.

Foto: Liselotte Sabroe. Smykkefirmaet Pandora ligger i toppen af C20 Cap-indekset.
Læs mere
Fold sammen

Eliteindekset har dermed sat kursen mod det højeste niveau nogensinde. Der var torsdag også rekord for de amerikanske aktieindeks, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, luftede planer om skattelettelser til erhvervslivet.

Også de asiatiske børser har udviklet sig positivt fredag, hvor aktierne også kører op på stærke handelstal fra Kina.

»Ydermere har Det Hvide Hus bekræftet, at præsident Trump har ændret kurs og nu bakker op omkring One China-politikken. Dette har især medvirket til at svække yen og sende det japanske marked i festhumør forud for planlagte møder mellem præsident Trump og premierminister Abe. Vi venter en positiv start på dagens handelssession i Europa,« skrev chefanalytiker Tina Winther Frandsen fra Jyske Bank i en kommentar før åbningen.

Pandora stiger mest blandt eliteaktierne med 1,8 pct. til 860 kr., mens Mærsk B følger efter med en stigning på 1,7 pct. til 11.720 kr. Nøgletal fra Kina viste fredag morgen en langt større vækst i eksporten end ventet, hvilket generelt er understøttende for cykliske aktier, herunder en aktie som A.P. Møller-Mærsk.

BEDRE BUNDLINJE HOS DSV END VENTET

DSVs regnskab for fjerde kvartal bød på et driftsresultat før særlige poster på 929 mio. kr., hvilket var lige i øjet i forhold til de forventninger, som analytikerne havde til regnskabet ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Estimates. Bundlinjen var med 560 mio. kr. dog lidt bedre analytikernes forventninger på 497 mio. kr.

»Igennem 2016 har vi holdt god fremdrift i integration af UTI, samtidig med at vi har fastholdt fokus på forretningen. Dermed opnåede vi meget tilfredsstillende resultater i alle tre divisioner,« siger DSVs administrerende direktør, Jens Bjørn Andersen i regnskabet.

DSV venter i 2017 at øge indtjeningen, da selskabet sigter efter et driftsoverskud før særlige poster på 4200-4500 mio. kr. mod realiseret 3475 mio. kr. i 2016. Til sammenligning ventede aktieanalytikerne inden regnskabet et overskud på 4366 mio. kr., viser en rundspørge fra Ritzau Estimates.

»Vi forventer at færdiggøre integrationen og fortsætte med at vinde markedsandele i 2017 og derved skabe vækst i indtjeningen på 21-29 pct.,« siger Jens Bjørn Andersen endvidere.

Efter ti minutters handel ligger DSVs aktie 0,8 pct. højere i 342 kr.

STRIBE AF ANALYSER PÅVIRKER

FLSmidth fortsætter stigningen fra torsdag, da selskabets årsregnskab viste et noget større overskud end ventet. Det opløftende regnskab har fået den amerikanske storbank JPMorgan til at løfte sit kursmål til 385 kr. fra 355 kr. Aktien kører op med 3,3 pct. efter en stigning på godt 8 pct. torsdag.

I en anden analyse har JPMorgan sænket anbefalingen af aktien i Novozymes, der falder 1,0 pct. til 276,60 kr., til neutral fra overvægt.

Derudover fortsætter analytikerne hos det schweiziske finanshus UBS med sit negative syn på aktien i Vestas. Anbefalingen "sælg" gentages, men kursmålet løftes til 175 kr. fra 160 kr., hvilket stadig ligger milevidt fra børskursen. Gennemsnittet af analytikernes kursmål ligger ifølge Bloomberg News til sammenligning på 567 kr.

Vestas-aktien ligger 0,4 pct. højere i 508 kr.

Nordea hæver endvidere kursmålet på GN Store Nord efter regnskabsaflæggelsen torsdag. Kursmålet lyder nu på 147 kr. mod tidligere 133 kr., fremgår det af data fra Bloomberg News. Anbefalingen fastholdes på "sælg". En aktie i GN falder 0,3 pct. til 158,20 kr.

Der er også kommet regnskab fra Chemometec, hvilket dækker udviklingen i andet kvartal af regnskabsåret 2016/17. Heri fastholder selskabet sine forventninger til hele regnskabsåret. Aktien falder 0,3 pct. til 37,10 kr.

Solar kommer senere fredag med regnskab for fjerde kvartal - og derfor for hele 2016. Selskabets seneste forventninger til regnskabsåret er en omsætning på 11 mia. kr. og et driftsresultat for amortisering af goodwill, EBITA, på omkring 287 mio. kr. I den indledende handel stiger Solars aktie med 1,2 pct. til 388 kr.