Aktier: Pandora og Jyske trækker C20 Cap mod endnu en rekord

Pandora har lagt sig i spidsen for et dansk C20 Cap-indeks på vej mod endnu en indeksrekord fredag morgen. Meget af dagens interesse vil dog være rettet mod den amerikanske jobrapport, der offentliggøres kl. 14.30 og kan påvirke retningen.

Arkivfoto. Pandora har lagt sig i spidsen for et dansk C20 Cap-indeks på vej mod endnu en indeksrekord fredag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID

Viser rapporten en jobvækst omkring de ventede 182.000 i maj, vil det ifølge de fleste iagttagere være et stort skridt på vejen mod en renteforhøjelse fra USA's centralbank ved næste møde midt i juni.

Inden da stiger C20 Cap-indekset 0,8 pct. til 1166,00 og lægger dermed an til årets 24. lukkerekord. Forventninger til netop jobrapporten har siden torsdag aften fodret et stigende aktiehumør i USA, Asien og nu Europa.

Blandt enkeltaktierne starter Pandora i toppen af C20 Cap efter ellers at have været presset i bund torsdag. Smykkeaktien er i en volatil periode, hvor investorerne prøver at regne ud, om de salgsmæssige udfordringer i USA er af permanent karakter. Aktien stiger fredag 2,5 pct. til 630,50 kr.

Med i toppen er Jyske Bank, der løftes 2,4 pct. til 368,60 kr. Bankens nye direktionsmedlem, Peter Schleidt, siger til Jyllands-Posten, at banken er stor nok til at stå på egne ben, når det gælder it-løsninger på boligområdet.

I den kedelige ende af C20 Cap-indekset ser Vestas og Dong Energy ud til at blive påvirket af præsident Donald Trumps opgør med FN's klimaaftale fra Paris, som han vil trække USA ud af. Det meddelte han sent torsdag.

»Det skaber lidt større usikkerhed i den grønne energisektor og kan ramme aktierne en lille smule i dag. Men det er usandsynligt, det kommer til at ændre noget i det amerikanske marked på længere sigt,« vurderer analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets.

Vestas-aktien starter 1,2 pct. lavere i 578 kr., mens Dong-aktien går 0,1 pct. tilbage til 292,10 kr. efter at have sat kursrekord torsdag.

Lundbeck får til gengæld lidt hævn efter torsdagens status som bundskraber i C20 efter et fald på 3 pct. Her var meldingen om en amerikansk hedgefonds sats på fald i Lundbeck-aktien med til at skabe dårlig stemning. Fredag stiger den 0,8 pct. til 345,20 kr.

Uden for eliteindekset har Schouw & Co. annonceret købet af 70 pct. af en ecuadoriansk rejefoderproducent for godt 800 mio. kr. Firmaet bliver dog først indlemmet senere i år og ventes ikke at påvirke 2017-tallene synderligt, men fra 2018 kommer der godt en halv mia. kr. i omsætning og mere end 110 mio. kr. i EBIT om bord i Schouw. Aktien starter 1,2 pct. højere i 718,50 kr.