Aktier: Pandora genvinder glansen efter hård torsdag

De danske aktier bygger fredag formiddag forsigtigt videre på torsdagens jubelhandel, der sendte C20 Cap-indekset op med 1,3 pct.

Læs mere
Fold sammen

Pandora, der pludseligt fik ørerne i maskinen ud på eftermiddagen torsdag, henter noget af det tabte hjem igen i et eliteindeks, hvor de grønne aktier har et marginalt overtag i forhold til de røde. Samlet set stiger C20 Cap-indekset med 0,3 pct. til 807,08 ved 11.30-tiden.

Fredagens hovedfokus er den amerikanske jobrapport, der lander klokken 14.30 dansk tid. Her får investorerne endnu en indikation på, hvor stabil den amerikanske økonomi er, efter at centralbanken Federal Reserve i efteråret hev det sidste sikkerhedsnet i form af kvantitative lempelser væk under økonomien.

- Det (jobrapporten, red.) er fortsat kongen af nøgletal, og det er noget, der kan rykke markedet, hvis den overrasker til den ene eller anden side, siger Michael Borre, der er chefrådgiver hos Nordea, til Ritzau Finans.

Jobrapporten ventes at vise en jobskabelse uden for landbruget på 240.000 i december og et fald i arbejdsløsheden til 5,7 pct. fra 5,8 pct. måneden før, fremgår det af estimater fra Bloomberg News.

Mens der kigges frem mod offentliggørelsen, slikker Pandora stadig sårene, efter at den amerikanske smykkeforhandler Signet Jewelers torsdag pillede glansen af aktien ved at fortælle, at charms-salget, herunder salget af Pandora-charms, skuffede i november og december.

Fredag retter aktien dog lidt op efter faldet på 4,2 pct. torsdag, hvor aktien også blev omsat for mere end 1,1 mia. kr. Sidst på formiddagen stiger Pandora med 1,9 pct. til 481,50 kr. og er dermed helt i spidsen for C20 Cap-indekset.

I den modsatte ende af skalaen finder man blandt andre bryggeriet Carlsberg, der fortsat er hårdt ramt af faldende oliepriser og effekterne på rubelkursen her fra.

Carlsberg har en stor del af omsætningen i Rusland og dermed i rubler, som stadig er stærkt svækket sammenlignet med for bare et år siden. Hos Sydbank er vurderingen dog, at Carlsberg har fået rigeligt med tæsk på grund af situationen i Rusland.

Senioranalytiker Morten Imsgard fastholder anbefalingen "køb" og vurderer, at den nuværende aktiekurs stort set ikke afspejler Carlsbergs forretning i Østeuropa. Alligevel tegner 2015 til at blive et svært år for Carlsberg i særligt Rusland.

- 2015 bliver et rigtigt udfordrende år for Carlsbergs russiske forretning, og devalueringen af russiske rubler vil sænke driftsindtjeningen i 2015 på trods af betydelig indtjeningsfremgang i Asien og Vesteuropa, vurderer Morten Imsgaard.

Fredag svækkes både oliepris og rubel fortsat, og det rammer Carlsberg-aktien, der falder med 1,2 pct. til 473 kr.

Også forsikringsselskabet Tryg er i den negative ende af skalaen, efter at Danske Markets har sænket sin anbefaling af aktien til "hold" fra tidligere "køb".

Banken ser ikke længere et tilstrækkeligt potentiale i aktien til at retfærdiggøre en købsanbefaling.

- Indtjeningsrevisioner er negative forud for regnskabet for fjerde kvartal, da den norske krone er svækket i størrelsesordenen 10 pct. mod den danske krone, og norske renter er faldet omkring 60 basispoint, hvilket efterlader os med 7-8 pct. lavere indtjeningsestimater for 2015-17-regnskaberne, skriver Danske Bank i sin morgenberetning.

Tryg-aktien falder med 0,4 pct. til 705 kr.

Uden for C20-regi kan rederiet DFDS komme i fokus som følge af en ventet afgørelse hos de britiske konkurrencemyndigheder i striden om færgefart på Den Engelske Kanal. Myndighederne har forbudt DFDS-konkurrenten Myferrylink, der er ejet af Eurotunnel, at drive færger på kanalen. Men konkurrenten ankede, og det er appelsagen, der angiveligt finder sin afslutning fredag.

- Vi er relativt komfortable med, at DFDS vil vinde. Spørgsmålet er så, om Eurotunnel så vil acceptere det, hvis DFDS vinder, eller om det vil afsøge nye appelmuligheder. Der er vi faktisk i tvivl. Det værste for aktien er i vores øjne, hvis retssagen trækker ud, og der er den usikkerhed, siger Michael Borre.

Det er efter hans vurdering bedre, at der kommer en endelig afgørelse, og hvis DFDS taber sagen, kan det betyde, at selskabet lukker ned på Den Engelske Kanal, hvilket vil lukke en underskudsgivende rute for selskabet.

- Og hvis DFDS vinder, er det naturligvis endnu mere positivt, for så er der et potentielt underskud på Den Engelske Kanal, som kan vendes til et overskud. Det, vi helst ikke vil se, er en usikkerhed, hvor selskabet står i ingenmandsland, og ingen ved, om selskabet har tabt eller vundet endnu, siger Michael Borre.

DFDS-aktien falder med 0,8 pct. til 620 kr.