Aktier: Pandora er med til puste markedet frem på supertorsdag

Pandora tager lidt af rampelyset på en dag, der ellers handler om valg i Storbritannien, rentemøde i Den Europæiske Centralbank og høringen af den fyrede FBI-direktør, James Comey, i Senatets efterretningskomité.

Stockfoto: Pandora tager lidt af rampelyset på en dag, der ellers handler om valg i Storbritannien, rentemøde i Den Europæiske Centralbank og høringen af den fyrede FBI-direktør, James Comey, i Senatets efterretningskomité. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

De store europæiske børser ligger til små plusser fra åbningen - og det danske eliteindeks, C20 Cap, stiger med 0,4 pct. til 1165,50 torsdag morgen.

Pandora-aktien ligger med i toppen med et plus på 1,1 pct. til 644,50 kr. Smykkeselskabet henter lidt medvind fra USA, efter at den amerikanske smykkeforhandler Signet Jewelers steg omkring 4 pct. onsdag i forbindelse med et skulderklap fra Bank of America, der gentog en købsanbefaling.

Signets salg omkring mors dag har været solidt, og det indikerer en stabilisering af det amerikanske marked, vurderer banken ifølge Bloomberg News.

Det er netop det amerikanske marked og tilbageholdende kunder, der har været et af de store problemer for Pandora. Aktien er faldet med 30 pct. i år.

Med i toppen ligger Genmab, der stiger med 1,3 pct. til 1435 kr., og Carlsberg, der stiger med 0,8 pct. til 731 kr., uden selskabsspecifikke nyheder.

RIVALER VIL KÆMPE MED DONG

Dong Energy-aktien ligger i midten af indekset med et plus på 0,2 pct. til 298,70 kr. Energiselskabet kan ifølge dagbladet Børsen være truet på sin førerposition inden for havvind.

Oliegiganter som Shell og Statoil satser milliarder af kroner på offshorevindenergi. Shell har oprettet divisionen Shell New Energies, der skal bruge 6 mia. kr. årligt på bæredygtig energi fra 2020, og i Statoil har afdelingen New Energy Solutions kurs mod at sidde på 20 pct. af det statsejede norske selskabs investeringer i 2030.

Samuel Leupold, chef for vindenergi i Dong, er godt klar over, at der kommer store modstandere på banen.

»Har de kompetencerne og den finansielle styrke? Ja, det har de. Og vil de ind på vores marked? Ja, det står nu klart, og derfor tror jeg også, at de vil indtage en rolle på det her marked, og det vil de gøre ved at spille på deres finansielle styrke,« siger Samuel Leupold til Børsen.

NORDEAS FLYTTEPLANER UNDER LUP

Udenfor eliteindekset falder Nordea med 0,2 pct. til 84,80 kr., efter at den svenske regeringen har meddelt, at den fastholder, at afgifterne til landets banker skal være højere.

Pengene, der kommer ind, skal polstre statskassen til fremtidige bankkriser. Bankafgiften foreslås i 2018 løftet til 0,125 pct. af bankernes såkaldte afgiftsgrundlag, der beregnes på baggrund af balancen. I 2019 nedtrappes den til 0,09 pct., og fra og med 2020 bliver niveauet på 0,05 pct. - i 2016 var det til sammenligning på 0,045 pct.

Nordea har overvejet at flytte hovedkvarter som følge af afgiften, men banken er endnu ikke klar med en endelig afgørelse.

Der vil også blive kigget på luftfartsselskabet SAS, hvis aktie ligger uændret i 12,50 kr. torsdag morgen efter et plus på 2,5 pct. onsdag. Luftfartsselskabet offentliggør trafiktallene klokken 11 for maj - og det vil blive holdt op mod andre luftfartsselskabers. Blandt andet lavprisselskabet Norwegian, der kom med tal for maj tidligere på ugen.

Og Bavarian Nordic stiger med 0,7 pct. til 358,50 kr. Interessen kan være genereret af deltagelse på en investorkonference i New York arrangeret af børshuset Jefferies.

Det amerikanske investeringsselskab Stifel løfter kursmålet for G4S-aktien til 31,24 kr. fra 27,36 kr. Anbefalingen er ifølge Bloomberg fortsat »køb«. G4S-aktien stiger med 1,0 pct. til 28,60 kr. Aktien er oppe med over 40 pct. i år.