Aktier: Pæne stigninger på Wall Street efter indledende tvivl

Efter en del tvivl tog Wall Street-investorerne ja-hatten på torsdag og sendte de store aktieindeks Dow Jones og S&P til endnu en årsrekord.

Foto: BRENDAN MCDERMID.
Læs mere
Fold sammen

En svækket dollar trak op i energisektoren og blandt mineselskaberne på grund af den internationale afregningsvalutas pris-effekt på råvarepriserne.
S&P 500-indekset sluttede torsdag med en stigning på 0,7 pct. i 2040,59.

De tunge aktier i Dow Jones øgede 0,9 pct. til 17.481,49, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset stod for dagens mindste stigning på 0,2 pct. til 4774,98.

Svækkelsen af dollar, som begyndte onsdag aften efter indikationer fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, med topchef Janet Yellen i spidsen om en halvering af antallet af indeværende års planlagte renteforhøjelser, sendte råvarerne højere med blandt andet den amerikanske referenceolie WTI olie til over 40 dollar per tønde for første gang siden begyndelsen af december sidste år.

- Svinget tilbage mod positivt territorium hjælper til en vis grad. Noget af det salg, vi så i januar og februar, var klart overdrevet, men det faktum, at Federal Reserve har rimelig tiltro til den amerikanske økonomi og holder øje med den oversøiske udvikling, har beroliget en del investorer, vurderer chefstrateg Peter Jankovskis fra Oakbrook Investments i Illinois over for Bloomberg News.

Selv bankerne, der fra start lå i rødt på grund af bekymringer om de lave renters pres på rentemarginalen, blev smittet af aktieoptimismen og lukkede generelt i plus. Citigroup steg 1,5 pct., og Bank of America lukkede 0,6 pct. højere.

Torsdagens nøgletal viste med 265.000 amerikanere som førstegangsledige i sidste uge sig lidt bedre end ventet. Ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News var der ventet 268.000 nye ledige.

Og indekset over erhvervslivets forventninger fra Federal Reserve Bank of Philadelphia for marts viste en stigning til 12,4 fra minus 2,8. Økonomerne havde ventet et indeks på minus 1,5.

Blandt selskaberne blev den amerikanske logistikgigant Fedex belønnet for indsatsen i det forskudte tredje kvartal, som blev offentliggjort sent onsdag aften.

Et solidt overskud og en opjustering af prognosen for hele regnskabsåret 2015/2016 gav anledning til et kurshop på hele 11,8 pct. efter onsdag aftens stigning på 5,9 pct. i eftermarkedet.

Caterpillar, der producerer voldsomme entreprenørmaskiner til blandt andet mineindustrien, offentliggjorde før børstid et sæt skuffende forventninger til regnskabsårets fjerde kvartal. Men de positive råvaremarkeder gav hele sektoren et løft, og Caterpillar-aktien lukkede dagens handel med en stigning på 2 pct.

Blandt de andre mineselskaber var der stigninger i 7-8 pct. niveauet til Owens-Illinois og Freeport-McMoRan.
Fredag morgen er der optimisme på de asiatiske aktiemarkeder uden for Japan, mens børsen i Tokyo dykker. Det giver en behersket afsmittende effekt på de amerikanske aktiefutures, der ligger med stigninger på lidt under 0,1 pct.