Aktier: Pæne plusser i finanssektoren trak markedet op

De amerikanske aktier vendte tilbage til positivt territorium torsdag.

Læs mere
Fold sammen

Gode nøgletal for inflationen indikerede en positiv udvikling i den amerikanske økonomi, og de foregående dages mismod fordampede i efterårssolen på Wall Street, hvor især bankaktierne var efterspurgt.

S&P 500-indekset sluttede torsdag med et plus på knap 1,5 pct. til 2023,86. De tunge aktier i Dow Jones steg 1,3 pct. til 17.141,75, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med en stigning på 1,8 pct. i 4870,10.

Omsætningen var ganske pæn med 900 mio. aktier på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsens omsætning løb op i 1,9 mia. aktier.

Inden børstid var der regnskaber fra finanshusene Goldman Sachs og Citigroup. Begge lagde sig i slipstrømmen af dataene fra JPMorgan tidligere på ugen.

- Den bedste måde at beskrive bankernes indtjening på er, at de ikke har rokket ved noget. Forventningerne om timingen af Federal Reserves stramning er den primære drivkraft for stemningen i markedet lige for tiden, siger aktiechef Michael Antonelli fra Robert W. Baird & Co. i Milwaukee til Bloomberg News.

Federal Reserves beslutningsgrundlag blev udvidet inden startklokken af den seneste statistik for inflationsudviklingen.

Forbrugerpriserne faldt 0,1 pct. i september i forhold til samme måned året før, mens økonomerne havde ventet uændrede priser.

Mere vigtigt var det, at kerneforbrugerpriserne, der fraregner fødevare- og energipriserne, steg 1,9 pct. i forhold til september sidste år. Analytikerne havde ventet en stigning på 1,8 pct.

Kerneforbrugerpriserne er Federal Reserves målepunkt, når prisudviklingen skal vurderes i den pengepolitiske komite.

Den ugentlige opgørelse over førstegangsledige viste, at 255.000 amerikanere meldte sig i køen i sidste uge. Ifølge et estimat var der ventet 270.000 nye ledige.

Mindre vigtig var en skuffende lille stigning i erhvervstilliden i New York-regionen, målt ved Empire State Manufacturing-indekset. Indekset lå i september på minus 11,36 mod minus 14,67 måneden før. Der var ifølge Bloomberg News ventet et indeks på minus 8,00.

Investeringsbanken Goldman Sachs formåede ikke at leve op til forventningerne i tredje kvartal, og også Citigroup måtte melde om faldende indtægter i perioden.

For sidstnævnte kunne et stort fald i omkostningerne - blandt andet på grund af lavere tab på udlån - skubbe storbankens regnskab op.

Med generelt positive vinde over finanssektoren steg Citigroup-aktien hele 4,4 pct., mens Goldman Sachs trods skuffelsen øgede med 3,5 pct.

Filmstreamingkoncernen Netflix' problemer med registrering af nye kunder var dagens samtaleemne blandt investorerne i it-sektoren. Problemerne betød, at nye kunder på det vigtige amerikanske marked var langt færre end tidligere. Netflix-aktien blev straffet med et fald på 8 pct.

Fredag morgen var optimismen næsten i behold efter en solid start på de asiatiske aktiemarkeder. Men i takt med at markederne har sat sig, er de amerikanske aktiefutures ved seks-tiden vendt rundt til marginale fald.