Aktier: På juleferie med endnu en rekord

For 47. gang i år satte C20 Cap-indekset over de toneangivende danske aktier mandag rekord.

Læs mere
Fold sammen
Med en stigning på 0,4 pct. til det danske eliteindeks kunne investorerne fejre jul med et tilbageblik på et år der, med kun to handelsdage tilbage, har set indekset stige over 30 pct. til 675,60.

Med til at løfte humøret mandag var IMF's reaktion på fredagens positive vækstoverraskelse fra USA. Det - og den generalle fremgang for verdens største økonomi - har fået IMF-chef Christine Lagarde til at varsle en opjustering af organisationens amerikanske vækstskøn.

Med undtagelse af debutanten Genmab var der pæn fremgang til de fleste C20-aktier med A.P. Møller - Mærsk, DSV og Chr. Hansen i front - uden at nogen af de selskaber dog var ramt af særlige nyheder.

Pandora havde god medvind og steg for femte dag i træk mere end 1 pct., efter at den amerikanske storbank Goldman Sachs hævede sit kursmål for aktien til 360,5 kr. fra 267,7. Anbefalingen hedder dog stadig "neutral", selvom kurspotentialet er på godt 20 pct.

Goldmans analytikere mener, at Pandoras forventninger til 2013 fortsat er for konservative, trods at de er blevet opjusteret to gange, og roser den underliggende vækst i forretningen. Slutfacit for Pandora-aktien blev et løft på 1,2 pct. til 304 kr.

Derudover har Vestas fortsat sidste uges stærke ordremomentum og offentliggjort en ny stor ordre mandag morgen. Denne gang skal vindmølleselskabet levere 117 MW til Jordan i form af 38 V112-møller, og Sydbanks analytikere spår, at der er mere på vej.

- Vi udelukker stadig ikke, at der er flere ordrer på vej fra USA, og derfor opjusterer vi vores forventninger til årets ordreindgang til 5600 MW mod tidligere 5300 MW - med størst sandsynlighed for positive overraskelser, skrev banken fredag.

Vestas underskrev ordrer for 670 MW i sidste uge og har med den jordanske ordre offentliggjort bestillinger for 4878 MW hidtil i år - dertil kommer de små, uannoncerede ordrer fra fjerde kvartal, der først afsløres i årsregnskabet til februar, samt hvad vindmøllegiganten når at melde ud i den ofte travle periode op til nytår.

Vestas-aktien - som også fik lidt medvind af forlænget skotsk kontrakt til selskabets servicedivision - steg 0,3 pct. til 157 kr. og er i alt knap femdoblet siden sidste gang, kalenderen skiftede fra december til januar.

Genmab-aktien trådte mandag ind i C20 Cap efter tre år uden for det fine selskab, men fik en kølig velkomst. Biotekselskabet, der har snuppet Lundbecks plads blandt de danske sværvægtere, faldt 2,3 pct. til 217,40 kr. og indtog dermed indeksets bundplads. Ifølge Aktieugebrevet risikerer Genmab at blive straffet særdeles hårdt på børsen, hvis data fra studier af Arzerra til behandling mod aggressivt lymfom skuffer.

Udover Genmab faldt Novozymes og søsterselskabet Novo Nordisk med henholdsvis 0,8 og 0,6 pct.

Generelt var der dog tale om et relativt roligt aktiemarked, hvor omsætningen var på kun 63 pct. af gennemsnittet fra de seneste 100 handelsdage.