Aktier: Overvejende sur stemning med fald til Mærsk og Dong

Den pessimistiske stemning dominerer på det danske aktiemarked torsdag morgen, hvor særligt Dong Energy ryger bagover på grund af en sænket anbefaling.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Samlet går det danske C20 Cap-indeks tilbage med 0,3 pct. til 1169,25 og bakker derved endnu længere væk fra mandagens rekordniveau på 1179,62. Onsdag faldt eliteindekset med 0,2 pct., og tirsdag kunne faldet gøres op til 0,4 pct.

Siden dansk børslukning sluttede det amerikanske aktiemarked med blandede fortegn, mens torsdagens udvikling i Asien har været overvejende positiv på trods af et nyt fald i olieprisen, som i øjeblikket ligger på sit laveste niveau i indeværende år.

Og selv om torsdagen starter negativt herhjemme, kan den næste tid byde på marginale udsving på det aktiemarkedet, da investorerne er trådt ind i den tidlige sommerperiode, vurderer senioraktierådgiver Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank.

Han begrunder det med, at efter de internationale nøgletal kom stærkt fra start i 2017, så er helhedsbilledet blevet lidt mere grumset på det seneste. Blandt andet støjer de kinesiske nøgletal, mens tillidsdataene i USA også bøjer en smule af.

- Det er klart, at når nøgletallene bøjer af, og vi ikke helt har den robusthed, så vil der være små ting, som kan få markedet til at reagere meget. Så kan man selvfølgelig diskutere, om det er en lille ting, når olieprisen falder så meget.

- Men det er ikke utænkeligt, at vi kan komme til at fortsætte på den her måde frem mod de næste store regnskaber, som kommer fra nogle af de store banker i midten af juli, siger Lars Skovgaard Andersen.

MÆRSK BAKKER SAMMEN MED OLIEPRISEN

Herhjemme er der torsdag ikke meget nyt fra de danske selskaber, omend den lavere oliepris kan se ud til at påvirke aktierne hos A.P. Møller-Mærsk, som er ved at skille sig af med sine olieaktiviteter for i stedet at satse på shipping og logistik. B-aktien hos den lyseblå koncern falder med 0,8 pct. til 12.630 kr.

Blandt de resterende C20-selskaber har ingrediensvirksomheden Chr. Hansen fået hævet kursmålet hos norske DNB med 11 pct. til 500 kr., mens anbefalingen stadig er "hold". Chr. Hansen falder med 0,1 pct. til 491,40 kr.

FLSmidth er fortsat i fokus efter onsdagens kapitalmarkedsdag, idet en gunstig udvikling i flere af ædelmetallerne har været med til at løfte australske minegiganter som Rio Tinto og BHP Biliton, der benytter sig af udstyr fra leverandører såsom den danske ingeniørvirksomhed.

Oveni har Valby-baserede FLSmidth fået løftet kursmålet til 455 kr. fra 400 kr. hos Jyske Bank, der fastholder "reducer"-anbefalingen. FLSmidth-aktien falder med 0,6 pct. til 424,20 kr.

Dong Energy har fået sænket anbefalingen af SEB til "sælg" fra "hold", skriver Bloomberg News uden at nævne, om banken også ændrer i sit kursmål på 265 kr. Dong Energy-aktien falder med 1,3 pct. til 303 kr.

I toppen af det danske eliteindeks ligger Genmab med en stigning på 1,6 pct. til 1464 kr., uden at der er nyt fremme om biotekvirksomheden.

Uden for C20 Cap-indekset har forsikringsselskabet Tryg fået løftet sit kursmål af Royal Bank of Canada til 150 kr. fra 145 kr., mens anbefalingen fortsat lyder på "outpeform". Også Handelsbanken har set nærmere på aktien og løftet kursmålet til 173 kr. fra 167 kr. uden at pille ved "køb"-anbefalingen. Tryg-aktien falder med 0,2 pct. til 142,20 kr.

Desuden kan Zealand Pharma glæde sig over positive testresultater fra et studie, der forsøger at benytte biotekselskabets glukagonanalog Dasiglucagon til brug i partneren Beta Bionics' kunstige bugspytkirtel. Zealand Pharma-aktien stiger med 1,2 pct. til 128,50 kr.