Aktier: Overraskende positiv stemning efter italiensk valg

Det er stemningen, der præger markedet mandag mere end de selskabsspecifikke nyheder.

Det vurderer senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank i kølvandet af det rungende "nej" til en reform af den italienske forfatning, som de italienske vælgere sendte premierminister Matteo Renzi søndag. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREAS SOLARO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank i kølvandet af det rungende "nej" til en reform af den italienske forfatning, som de italienske vælgere sendte premierminister Matteo Renzi søndag.

- Det er noget af en udvikling tingene har taget, siger aktierådgiveren og tilføjer, at han er en smule overrasket over, at markedet er så positivt.

Samlet stiger C20 Cap-indekset med 0,5 pct. til 961,35 efter kortvarigt at have været i minus mandag morgen.

Og stigningen kan ifølge Martin Munk forklares med, at investorerne har været forberedt på valgets udfald.

- Det er som om vi er blevet belært af de events, vi har haft tidligere på året, siger han og peger på brexit og det amerikanske præsidentvalg.

- Ser man tilbage på de to events har man nærmest skulle bruge dem til at købe ind på, og i dag var det så meget behersket, hvad vi nåede at få af kursfald.

- Så det er som om, at investorerne er blevet noget hærdet i forhold til de her begivenheder, der kan flytte markedet, og der er måske kommet lidt mere i bagagen, der viser, at man ikke skal gå i panik i de her situationer, forklarer Martin Munk.

CARLSBERG I TOP

I topregionen af C20-indekset ligger Carlsberg i front med blandt andet Novo Nordisk i hælene.

Bryggerikoncernen, der stiger 1,3 pct. til 587,5 kr., har fået løftet sin anbefaling af Deutsche Bank til "hold" fra tidligere "sælg" ifølge Bloomberg News.

Kursmålet hæves til 550 kr. fra førhen 500 kr.

Mandag er der konkurrentnyt til Novo fra Eli Lily og Boehringer Ingelheim. De har meldt ud, at de fremover kan bruge et slagkraftigt argument i markedsføringen af diabetespillen, Jardiance, da den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, fredag godkendte, at pillen reducerer risikoen for hjerte-kar-død hos voksne patienter med type 2 diabetes.

Novo Nordisk havde håbet på godkendelsen, da selskabet som det eneste blandt de øvrige medicinalselskaber har vist hjerte-karbeskyttende egenskaber med to af sine diabetesmidler GLP-1-analogerne Victoza og Semaglutid.

Novo stiger 0,9 pct. til 136,4 kr.

Aktierne i Mærsk er ligeledes med positive fortegn mandag, og det skyldes ifølge Martin Munk blandt andet, at vi nærmer os selskabets kapitalmarkedsdag, hvor der bliver kastet mere lys over selskabets strategi.

- Det tror jeg, der er rigtig stor interesse op til, og så er olieprisen fortsat stærk ovenpå Opec-mødet i sidste uge, hvilket også er med til at understøtte aktien, påpeger han.

Mærsk B-aktien stiger 0,6 pct. til 9970 kr.

Uden for eliteindekset får Danske Andelskassers Bank mandag ny bestyrelse på bankens ekstraordinære generalforsamling, og aktien stiger med 5 pct. til 3,57 kr. I de seneste måneder har en utilfreds aktionærgruppe med Lind Invest i spidsen ikke haft held til at overbevise DAB's bestyrelse og formand Jakob Fastrup om, at der bør sammensættes en ny bestyrelse for DAB, som kan opnå opbakning fra en bred skare af aktionærerne. I stedet vil bestyrelsen gå efter at få sine otte kandidater valgt ind i bestyrelsen.