Aktier: Overraskende gode nøgletal gav brede stigninger

Foto: BRYAN R. SMITH

De amerikanske aktier viste igen positive takter onsdag, hvor den første revision for andet kvartals bruttonationalprodukt (BNP) viste en overraskende høj vækst, mens en højere jobskabelse på det private arbejdsmarked end ventet øgede det positive indtryk.

Onsdag sluttede S&P 500-indekset med et plus på knap 0,5 pct. til 2457,59. Det tunge Dow Jones-indeks lukkede med en gevinst på 0,1 pct. til 21.892,43, og Nasdaq-indekset endte som dagens topscorer efter en gevinst på 1,1 pct. til 6368,31.

De positive takter gav sig også til udtryk i barometret for Wall Streets nervøsitet, VIX-indekset, der faldt trods de fortsatte spændinger mellem USA og Nordkorea, efter at præsident Trump afviste diplomatiske forhandlinger via Twitter og sagde, at snak ikke er svaret på Pyongyangs ballistiske missilprogram.

Torsdag morgen er de asiatiske aktiemarkeder uden ensartet retning, mens de amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på 0,1-0,2 pct.

Dagens økonomiske data viste en BNP-vækst i andet kvartal på 3,0 pct. sammenlignet med første kvartal, hvor konsensus blandt økonomerne var en vækstrate på 2,7 pct. ifølge estimater fra Bloomberg News.

Overraskelsen lå i privatforbruget, der viste en vækst på 3,3 pct. mod den ventede forbrugsvækst på 3,0 pct.

PCE-prisindekset voksede som ventet 0,9 pct.

Og som tilskud til den i forvejen positive stemning viste arbejdsmarkedet sig fra den stærke side.

ADP's beskæftigelsesrapport over det private amerikanske jobmarked viste en jobskabelse på 237.000 arbejdspladser i august, mens økonomerne havde estimeret en stigning på 185.000 job.

- Man kan komme med masser af undskyldninger for at forblive i markedet. Jeg er i tvivl om, hvor bæredygtig makroøkonomien er, men ses der på de fundamentale ting, er de stadig i orden. Det bekræfter BNP, siger strateg John Velis fra State Street Global Markets i Boston til Reuters.

TEKNOLOGI IGEN I TOP

De bredere stigninger blev ført an af teknologibranchen, der lagde sig helt i top i S&P 500.

Apple steg 0,3 pct. og satte rekord for tredje dag i træk, mens Microcsoft, Facebook og Cisco alle øgede over 1 pct.

Og Googles moderselskab, Alphabet, lagde et plus på lige under 1 pct. til aktiekursen, hvilket var med til at trække hele sektoren op med 0,8 pct.

Modsat lå telesektoren i bunden af de 11 underindeks i S&P 500. Branchen har været blandt de seneste dages favoritter, idet aktiernes store udbyttebetalinger har været eftertragtede i et miljø, hvor renterne har vist en nedadgående tendens.

Men onsdag vendte renterne rundt, og konsekvensen var, at teleaktierne blev solgt ud med et fald på sektorbasis på 0,6 pct. til følge.

De let stigende renter gav til gengæld medvind til finansbranchen, hvor blandt andet Bank of America øgede 1,8 pct., mens hele finanssegmentet lukkede med en stigning på 0,4 pct.

Sundhedssektoren steg 0,6 pct. - blandt andet på grund af stigninger i medicinalvirksomhederne Incyte og Eli Lilly på henholdsvis 10,6 pct. og 2,5 pct. De to virksomheder agter at indsende en ny ansøgning til FDA om et middel mod leddegigt.