Aktier: Optur efter kinesiske lempelser kan ebbe ud -NY

Når kineserne løsner den finansielle skrue og lemper kravene til bankerne, så betyder det, at investorerne verden over bliver mere villige til risiko. Og det betød både i Europa og USA, at de ledende aktieindeks sluttede mandagen med kursstigninger.

Også det danske C20 Cap-indeks red med på bølgen med en stigning på 1,4 pct., som førte indekset tilbage over 1000 til niveauet 1012,3.

Men tirsdag ventes det solide comeback til aktierne at ebbe lidt ud. Udviklingen på Wall Street indikerer en flad åbning, og det tegner dermed ikke til en holdindsats, men snarere til enkeltpræstationer, hvis det danske C20 Cap-indeks skal løftes igen. DAX-futures ligger i et lille plus fra morgenstunden med en stigning på 0,5 pct.

I løbet af tirsdag kan det være værd at holde øje med indekstunge Novo Nordisk, der efter en købsanbefaling fra børshuset Oddo & Cie kan rykke lidt. Novo steg mandag med 1,4 pct. til 382,30 kr., og kursmålet fra investeringsbanken lyder på 450 kr. med en købsanbefaling i halen.

Også transportkoncernen DSV kan få investorernes opmærksomhed, da både Nordea og Deutche Bank har gået fra en "hold"-anbefaling til "køb", og et kursmål på 235 kr. DSV steg mandag med 0,3 pct. til 225,70 kr.

Også Matas kan komme i bevægelse, da den nye apotekerlov ser ud til at ville opretholde apotekernes monopol på salg af receptpligtig medicin. Materialistkæden steg mandag med 0,6 pct. til 160,50 kr., men nu må man formentlig nøjes med at sælge hovedpinepiller og andet medicin uden recept, da apotekerloven ser ud til at kunne vedtages. Til gengæld må apotekerne ikke sælge ting som kosmetik og energibarer, der ikke er en del af deres kerneforretning.

Der kan også komme fokus på TDC, der faldt med 0,3 pct. til 51,80 kr. mandag, Novozymes, der lagde 0,4 pct. ovenpå kursen og landede i 331,10 kr., samt Chr. Hansen, der sluttede mandag med et fald på 0,6 pct. til 339 kr. I løbet af tirsdag kommer der regnskaber fra udenlandske selskaber i de danske selskabers brancher.

Den svenske telekæmpe Teliasonera kom med regnskab for første kvartal før fondsbørsens åbning. Det viste et øget salg i årets tre første måneder, mens driftsresultatet gik tilbage. Omsætningen voksede hele 8,8 pct. i svenske kr., mens driftsresultatet - resultatet før renter, skat, afskrivninger og nedskrivninger (EDITDA) - falder 4,3 pct. i lokal valuta. Senere på dagen kommer der regnskab fra Teleselskabet 3 og svenske Tele2.

Novozymes kan skæve til regnskabet fra amerikanske Dupont, der qua overtagelsen af Danisco i 2011, blev konkurrent på markedet for enzymer. Og Chr. Hansen kan se frem til nye kvartalstal fra det amerikanske selskab Sensient Technologies Corporation, der er en af Chr. Hansens konkurrenter inden for farver.

Small Cap Danmark, der faldt med 0,9 pct. til 56.50 kr. mandag vil formentlig falde fortsat, da aktien ikke længere handler inklusive retten til udbyttet på 3 kr. for 2014.

Desuden kan bankerne atter ventes i fokus oven på pæne stigninger mandag, hvor positive toner fra et par børshuse sendte sektoren op, mens Lundbeck, der faldt med 0,2 pct. mandag til 132,50 kr., kan få lidt medvind tirsdag, da Nordea har hævet kursmålet til 127 kr. fra 115 kr.

/ritzau/FINANS

 

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk