Aktier: Optræk til bedre takter efter møgmandag

Det danske aktiemarked ser ud til at gå ind i en lidt mere positiv handelsdag tirsdag sammenlignet med mandag, hvor et massivt kursfald i kinesiske aktier spredte nervøsitet i markederne og gav store indeksfald.

Læs mere
Fold sammen

Det betød blandt andet et fald på 2,23 pct. i det danske C20 Cap-indeks, det største dyk siden oktober 2014, efter at det kinesiske Shanghai Composite-indeks lukkede i et fald på 8,5 pct. og satte en skræk i investorerne.

Også de amerikanske indeks lukkede med fald mandag, men tirsdag morgen tegner der til at være en smule optimisme, idet de amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på omkring 0,4 pct., og der er også indikeret fremgang for de europæiske indeks.

Nedturen mandag gav blandt andet pres på aktier som Genmab, Vestas og Pandora, der har været årets tre bedste investeringer i C20 og derfor er mere udsat for profithjemtagning, når nervøsiteten tager til. De faldt mellem 3 og 5 pct.

Sidstnævnte kan dog tirsdag morgen se opmuntrende meldinger i markedet i form af løftede kursmål fra både JPMorgan og HSBC.

JPMorgan-analytiker Chiara Battistini sætter kursmålet helt op til 950 kr., det højeste af alle, der dækker Pandora, og varmer op til spændende meldinger om toplinjevæksten, hvor banken er mere optimistisk end de andre analytikere. Samtidig har lavere råvarepriser på det seneste betydet udsigt til større indtjening hos smykkeselskabet.

Pandora er steget 50 pct. siden nytår og næsten fordoblet i løbet af de seneste 12 måneder. Aktien kostede mandag 758 kr. ved lukketid.

GN Store Nord kunne sent mandag se konkurrenten Plantronics aflægge et regnskab, der var en anelse bedre end forventet i markedet. Plantronics konkurrer med GN's Netcom-division om salg af headsets og lignende løsninger.

Regnskaberne fortsætter med at tikke ind fra udlandet i løbet af ugen. Tirsdag gælder det blandt andet tal for medicinalkæmpen Merck, som er en af Novo Nordisks store rivaler inden for diabetesbehandling, og konglomeratet Dupont, der blandt andet konkurrerer med Novozymes på enzymområdet.

For A.P. Møller-Mærsk har der i morgentimerne været meldinger om et udfordrende marked for containerhavne i form af regnskabet fra konkurrenten DP World. Det Dubai-baserede selskab voksede dog organisk 4,1 pct., målt på volumen, og tror stadig på en vækst på 4-5 pct. i hele året.

DFDS kan tirsdag genoptage sejladsen over Den Engelske Kanal, efter at en af selskabets færger blev beskudt med nødraketter i weekenden. De tidligere medarbejdere på de færger, DFDS har købt af Eurotunnel, har protesteret imod udsigten til hundredvis af tabte arbejdspladser, men nu har den franske regering mæglet, og parterne vil hver for sig overveje situationen. DFDS-aktien faldt 3,7 pct. mandag til 921 kr.

/ritzau/FINANS

 

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk