Aktier: Optimismen tilbage i Europa efter sidste uges nedtur

Nogen optimisme genindfinder sig mandag i de europæiske aktiemarkeder efter den markante nedtur, der kendetegnede handlen i anden halvdel af sidste uge, hvor det brede fælleseuropæiske S&P 600 indeks faldt fra niveauet 415 til 403.

 

Mandag middag ligger indekset 0,7 pct. højere i 406,14 drevet ikke mindst af tilfredshed med de pengepolitiske lempelser i Kina, hvor centralbanken har sænket reservekravene til kæmpeøkonomiens forretningsbanker for at stimulere væksten, der i forvejen er på cirka 7 pct. pro anno.

På de store europæiske aktiemarkeder stiger de toneangivende indeks med 0,7 pct. for FTSE100 i London, med 1,5 pct. for det tyske DAX-indeks og med 0,4 pct for CAC 40 i Paris.

Selskabsspecifikt har græske National Bank of Greece lagt sig i spidsen for de europæiske aktier med en stigning på 5,3 pct. - muligvis inspireret af udtalelser fra næstformand i EU-kommissionen Valdis Dombrovskis om, at Grækenland får endnu en chance for at skaffe sig yderligere økonomisk bistand og afværge bankerot på mødet mellem eurozonens finansminister i Riga fredag i indeværende uge.

Hollandske Telenet er med i Europa-toppen med en stigning på 5,1 pct. efter oplysninger om, at selskabet har aftalt at købe de belgiske mobil-aktiviteter af kollegaen Royal KPN, som stiger 1,8 pct. Prisen er 1,33 mia. euro, og det inspirerer til en kursstigning på 3,5 pct. for de belgiske teleselskab Belgacom.

Dagens positive danske islæt er Danske Bank, Jyske Bank og Pandora med stigninger på henholdsvis 3,9 pct., 3,2 pct. og 4,6 pct. Danske Bank nyder positiv opmærksomhed hos Svenske Handelsbankens analytikere og løfter selv anbefaling og kursmål for Jyske Bank, mens Pandora vækker kursbegejstring med nyheden om, at smykkeselskabet etablerer online-handel i USA.

Værre står det til for det britiske olieserviceselskab Petrofac, der mister 12,1 pct. som det selskab, der klarer sig ringest i mandagens europæiske aktiemarked. Petrofac har oplyst, at det venter underskud før skat i år på grund af projektforsinkelser og stigende omkostninger.

/ritzau/FINANS

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk