Aktier: Optimismen holder ved og maler markederne grønne

Der blæser positive økonomiske vinde over det europæiske kontinent onsdag ved middagstid, og det er med til at sende flere af de ledende aktiemarkeder i grønt.

Læs mere
Fold sammen

 

Omkring klokken 13.00 ligger det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks med en stigning på 0,4 pct., mens DAX-indekset i Frankfurt og CAC 40-indekset i Paris stiger henholdsvis 0,4 og 0,3 pct. I London falder FTSE 100-indekset til gengæld 0,3 pct.

Den generelt opløftende stemning hersker, efter at der tirsdag kom overraskende positive meldinger fra USA. Den såkaldte ISM-måling, der måler de amerikanske indkøbschefers forventninger, viste sig at være stærkere end ventet. Det har understøttet udviklingen med større optimisme og lysten til at handle i risikovægtede papirer, lyder vurderingen i markedet.

- Vi har fået nogle nøgletal, som i det mindste ikke skuffede, konstaterer Ralf Zimmermann, aktiestrateg i Bankhaus Lampe, over for Bloomberg News.

- Hvis der ikke kommer nogen skuffelser i denne uges økonomiske data, er der mulighed for, at det nuværende "rebound" kan fortsætte, fortsætter aktiestrategen.

På den europæiske selskabsside er der rift om bankaktierne, som også ligger i toppen af det brede Stoxx 600-indeks målt på sektorniveau. Blandt de mest stigende finder man to græske aktier i form af Eurobank Ergasias og Alpha Bank, der stiger henholdsvis 16,8 pct. og 12,7 pct.

Andetsteds i Sydeuropa er der til gengæld ikke meget at glæde sig over hos italienske Luxottica, som er kendt for at producere solbriller af mærket Ray-Ban. Selskabet falder med 3,6 pct., efter at selskabet i sit regnskab for 2015 har fremsat forventninger til 2016, som skuffer analytikerne.

Luxottica venter en salgsvækst på 5-6 pct. i år. Analytikerne hos JPMorgan havde imidlertid sat næsen op efter en salgsvækst på 7-8 pct. Heller ikke finanshuset Kepler er tilfreds med Luxotticas forventninger, idet selskabet venter et nettoresultat på 920-920 mio. euro. Det er omkring 3 pct. lavere end Keplers estimat.

Længere mod nord er der mere positiv stemning om det tyske biotekselskab Morphosys, som stiger 6,2 pct. oven på et regnskab for 2015, der overgik forventningerne i markedet.

Selskabet, der potentielt kan blive en af danske Genmabs konkurrenter, landede et driftsresultat (EBIT) på 17,2 mio. euro., hvilket overgik analytikernes forventninger på 13,7 mio. euro. Driftsresultatet er særligt blevet positivt påvirket af engangseffekter fra det afsluttede samarbejde med Celgene, oplyser selskabet.

Virksomhedens regnskab viste desuden en omsætning på 106,3 mio. euro samt et nettoresultat på 14,9 mio. euro. Det var dermed højere end konsensus på 104,5 mio. euro og 11,2 mio. euro ifølge estimater fra Bloomberg News.