Aktier: Optimismen er tilbage i USA - selskabshandler i fokus

En række selskabshandler tager opmærksomheden på det amerikanske aktiemarked, som mandag er åbnet med små plusser.

Efter kort tids handel stiger S&P 500-indekset med 0,2 pct., mens Dow Jones-indekset løfter sig 0,3 pct. Også det it- og teknologitunge Nasdaq-indeks går frem, og her kan stigningen gøres op til 0,1 pct.

Det følger, efter at de tre aktieindeks hver især gik tilbage med op mod 0,4 pct., når torsdagens og fredagens udvikling lægges sammen.

Den pessimistiske stemning hang blandt andet sammen med svage regnskaber fra nogle af de amerikanske selskaber samt en dårligere end ventet udvikling i nogle af landets nøgletal. Eksempelvis viste detailsalget en skuffende trend i løbet af april.

Blandt de amerikanske selskaber er det mandag småt med nyheder. Dog har kreditvurderingskæmpen Moody's ifølge Bloomberg News været på opkøb i Holland og købt Bureau Van Dijk for 3 mia. euro - det svarer til mere end 22 mia. kr.

Opkøbet får Moody's til at hæve sine langsigtede forventninger til omsætningen og overskuddet per aktie på grund af synergier. Moody's-aktien stiger 0,6 pct. til 115,63 dollar.

God stemning er der også omkring butikskæden Nordstrom, der fredag faldt med 10,8 pct. til 41,20 dollar oven på svage salgstal for første kvartal. Mandag er investorerne anderledes optimistiske i forhold til aktien, der stiger 0,4 pct. til 41,36 dollar.

Slutteligt stiger aktien hos Patheon, da det hollandske ingrediensselskab efter alt at dømme bliver solgt til amerikanske Thermo Fisher Scientific, der blandt andet producerer udstyr til laboratorier, i en handel til 7,2 mia. dollar - svarende til knap 50 mia. kr.

Thermo Fisher har lagt et bud på 35 dollar per aktie i Patheon, hvilket svarer til en præmie på 35 pct. i forhold til fredagens lukkekurs for det hollandske selskab, der er børsnoteret i USA.

Patheon-aktien starter mandagen med at stige 33,2 pct. til 34,62 dollar, mens Thermo Fisher ligger stort set uændret i 171,50 dollar.