Aktier: Optimisme trak Genmab til indekstop

Optimistiske salgsforventninger til Genmabs nye kræftmiddel, Darzalex, trækker den volatile biotekaktie helt til tops blandt de danske eliteaktier i torsdagens grønne aktiemarked, mens OECD's mere pessimistisk syn på verdensøkonomien presser de to Mærsk-aktier mod bunden.

Foto: NF. Aktien i biotekselskabet Genmab stiger forsigtigt i torsdagens tidlige handel, efter at selskabet afleverede årsregnskab for 2015 efter markedets lukketid onsdag.
Læs mere
Fold sammen

Nettopåvirkningen for C20 Cap-indekset blev en stigning på 974,24 eller med 0,4 pct. i forhold til onsdagens slutniveau under indtryk af velkendte temaer:

- Det er det samme fokus, der kører gennem markedet, som det har været det i det sidste stykke tid. Det er olieprisen, vi kører lidt med, og vi kan godt mærke på aktivitetsniveauet, at det er vinterferie i Danmark, siger afdelingsdirektør i Sydbank, Ole Kjær Jensen.

- Den har haft nogle gevaldige ture ned, men vi har så sandelig også fået en pæn tur op i de sidste tre-fire dage. Så man skal måske lige sunde sig lidt og se, hvad markedet kan på det her niveau, advarer han.

GENMAB I SPOTLIGHT

Selskabsspecifikt peger dagens spotlight ifølge Ole Kjær Jensen på Genmab, der leverede regnskab efter dansk børslukketid onsdag.

- Der var mange - især i udlandet - der snakke om en lidt svag guidance for indtjeningen. Men man må sige, at deres forventninger til Darzalex var ganske fornuftige, og det gav en pæn stigning for aktien, siger Ole Kjær Jensen.

Torsdag steg aktien 4,1 pct. til 746,50 kr., som er godt 90 kr. højere end for en uge siden. Men ifølge Ole Kjær Jensen er det en berettiget stigning, og Sydbank ser derfor fortsat positivt på aktien.

Af årsregnskabet for 2015 fremgik det, at Genmab venter royalties fra salget af Darzalex på 200-250 mio. kr. i 2016. Partneren Janssens samlede salg af Darzalex ventes at løbe op i 250-300 mio. dollar.

Genmab estimerer milepæle fra udviklingen af Darzalex på omkring 400 mio. kr. i 2016. Hertil kommer royalties fra salget af kræftmidlet Arzerra, så den samlede omsætning ventes at nå op på 825-875 mio. kr. Driftsoverskuddet ses lande på 25-75 mio. kr., da indtægterne fra Darzalex i høj grad geninvesteres i udviklingen af nye lægemidler.

Jyske Bank har hævet sin anbefaling af Genmab til "stærkt køb" fra "køb". Kursmålet for aktien skrues dog ned til 1000 kr. fra 1100 kr.

Vestas steg 0,9 pct. til 446 kr. Aktien drager fordel af, at selskabet torsdag formiddag bekræftede, at Norther NV, der er et joint venture mellem Eneco og Elicio NV, har valgt MHI Vestas Offshore som foretrukken leverandør til det såkaldte Nother-projektet i Belgien på samlet 370 MW.

- Og så er der også lidt "risk-on" i markedet i øjeblikket, konstaterer Ole Kjær Jensen som et generelt positivt vilkår for vindmølleaktien.

OECD PRESSEDE MÆRSK

De vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, reviderede sit skøn for, hvor stor væksten i verden vil blive de kommende år, fremgik det af en prognose, OECD udsendte torsdag middag. OECD har barberet forventningerne til væksten i det globale bruttonationalprodukt (BNP) ned til 3,0 pct. i år og 3,3 pct. i 2017 fra henholdsvis 3,3 og 3,6 pct.

Og her ligger ifølge Ole Kjær Jensen grunden til, at Mærsk-aktierne er presset ned trods pæn stigning i oliepriserne. Mærsks A-aktie faldt 1,8 pct. til 8320 kr.

Yderligere har det britiske finanshus Barclays reduceret kursmålet for Mærsk til 9200 kr. fra 10.500 kr., mens anbefalingen "overvægt" bliver fastholdt.

Slemt gik det torsdag også ud over GN Store Nord tæt på bunden af indekset med et fald på 1,7 pct. til 130 kr. Den schweiziske storbank UBS sænkede sin anbefaling af aktien i GN Store Nord til "sælg" fra "reducer".

FINANS FALDT

Også de tre finansaktier i C20 - Danske Bank, Nordea og Jyske Bank - faldt i samlet flok mod indeksbunden med fald på henholdsvis 1,1 pct. til 187,80 kr., 0,7 pct. til 66,95 kr. og 0,8 pct. til 298,40 kr. Det skete parallelt med fald i det europæiske underindeks for finans sidst på eftermiddagen.

Nordea fik skåret sit kursmål til 75,69 kr. fra 80,07 kr. hos HSBC, der fortsat anbefaler "hold".

NKT faldt 0,9 pct. til 384,90 kr. efter at have fået nyt fra kabelkonkurrenten Nexans. Den franske kabelproducent kom ud af 2015 med et større underskud end ventet blandt analytikerne.

Toplinjen var ellers stort set som ventet, idet Nexans omsatte for 4,60 mia. euro sidste år, mens analytikerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News havde sigtet efter et salg på 4,67 mia. euro. Bundlinjen var dog noget rødere end ventet, da Nexans tabte 194 mio. euro mod et ventet underskud på 106 mio. euro.

/ritzau/FINANS

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk