Aktier: Opmærksomhed om Dong i ventet lettere negativ åbning

Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Dong Energy vil være blandt selskaberne i fokus på første handelsdag efter påskeferien, hvor de europæiske aktiebørser skal samle op på nogle af de nyheder, der prægede de markeder, der har holdt åbent i en eller flere dage siden onsdag.

»Med lukket henover påsken har Europa en del at samle op på i dag. Men da det både har været frem og tilbage for især de amerikanske aktier henover påsken, venter vi ikke de store udsving i dag,« skriver seniorstrateg Morten Hessner fra Nordea i en kommentar.

Han venter dog, at Europa åbner med et lille minus på aktiesiden.

»Mens vi har holdt påskelukket siden torsdag på de fleste europæiske børser, har der været fuld knald på i både USA og Emerging Markets. Regnskabssæsonen er blevet skudt i gang, nøgletal er strømmet ind og tyrkerne har stemt ja til en ændring af forfatningen. Skal man summe det hele sammen, så er der både noget surt og noget sødt til investorerne,« skriver Morten Hessner.

AMERIKANSKE NØGLETAL OG REGNSKABER

Det brede amerikanske S&P 500-indeks steg mandag 0,9 pct. til 2349,01 efter fald onsdag og torsdag - før der var lukket i USA fredag. I forhold til niveauet ved dansk børslukketid onsdag har indekset kun rykket sig marginalt.

»For dagen i dag vil investorerne primært have fokus rettet mod offentliggørelsen af tal fra den amerikanske industriproduktion for marts klokken 15:15. Den amerikanske regnskabssæson er så småt begyndt og af større selskaber offentliggøres regnskaber fra Bank of America og Goldman Sachs i dag, som rapporterer deres regnskaber henholdsvis klokken 12:45 og 13:30 dansk tid,« skriver Handelsbanken om nogle af dagens fokuspunkter.

NULBUD FRA DONG ENERGY

Selskabsspecifikt vil der komme fokus på Dong Energy, efter at selskabet har vundet retten til at bygge tre havvindprojekter i den tyske del af Nordsøen. Der er i den forbindelse meget fokus på, at to af de tre projekter er vundet på baggrund af »nul-bud«, hvor der ikke modtages tilskud oven i engrosprisen på el.

Dong kalder nul tilbuds-buddet for et gennembrud for havvinds konkurrencedygtighed, men påpeger dog, at der er flere omstændigheder ved auktionen, der muliggjorde et nulbud - herunder at selskabet har indtil 2024 til at opføre projekterne, og at omkostningerne ved nettilslutningen ikke er inkluderet.

Aktien i Dong kan endvidere blive påvirket af, at analytikerne hos Citigroup har valgt at sænke anbefalingen af aktien til neutral fra tidligere køb. Kursmålet er endvidere blevet barberet lidt ned til 282 kr. fra tidligere 298 kr. Onsdag før påske steg Dongs aktie 2,1 pct. til 280,50 kr.

ALK-TABLET FÅR UDVIDET GODKENDELSE

Nyt er der også om ALK-Abelló, der har fået udvidet godkendelse af Acarizax, der er ALKAbellós tabletvaccine mod husstøvmideallergi, i 12 europæiske lande. Nu inkluderer godkendelsen også unge patienter med allergisk rhinitis forårsaget af husstøvmider. Aktien steg onsdag 0,3 pct. til 1008 kr.

Aktien i Coloplast kan nyde godt af, at analytikerne hos Nordea har løftet kursmålet for den til 625 kr. fra tidligere 590 kr. Anbefalingen er fortsat "køb", fremgår det af data fra Bloomberg News. Coloplast-aktien steg onsdag før påske med 1,2 pct. til 533,50 kr.

Tirsdag kommer der regnskab for første kvartal fra NTR Holding. Selskabet venter i 2017 en omsætning på 75-80 mio. kr. og et resultat på 0-5 mio. kr. før skat.

/ritzau/FINANS