Aktier: Opjustering varmer Rockwool i køligt marked

Læs mere
Fold sammen

Rockwool går tirsdag mod strømmen på det danske aktiemarked, hvor kurserne generelt siver lidt fra åbningen efter endnu et prisfald på olie.

Rockwool har imidlertid polstret sig mod nedturen med en pæn opjustering af forventningerne til det netop afsluttede regnskabsår. Besparelser og lavere omkostninger til energi, råvarer og transport betyder, at isoleringsproducenten nu venter et driftsresultat før nedskrivninger og omkostninger til omstrukturering på lidt over 170 mio. euro mod tidligere over 150 mio. euro. B-aktien i Rockwool er åbnet 7,3 pct. højere i 940 kr. og stiger dermed mest blandt samtlige noterede aktier i København.

Det toneangivende C20 Cap-indeks falder med 0,5 pct. til 977,19 efter fald i hovedparten af C20 Caps medlemmer. Novozymes klarer sig værst med et fald på 2,2 pct. til 300,50 kr. efterfulgt af TDC, der ligger 2 pct. nede i 33,75 kr.

Novozymes fik også kursklø mandag, hvor aktien faldt 5,2 pct. blandt andet oven på en nedjustering af Danske Banks anbefaling af aktien til sælg. Tirsdag er der nye rynkede bryn fra analytikerhold i form af amerikanske Jefferies, der sænker sit kursmål til 287 kr. fra 301 kr.

Også i forhold til TDC har analytikerne været ude med riven. JPMorgan Chase skar sent mandag sit kursmål med til 36 kr. fra 49 kr. Anbefalingen er fortsat neutral.

Fra oliemarkedet er der ingen lindring i forhold til bekymringerne over, hvilken effekt prisfaldene får på sektoren og på de banker, som har lånt ud til olieselskaberne.

Prisen på en tønde nordsøolie, Brent, falder for syvende børsdag på stribe - denne gang med 2,5 pct. til 30,76 dollar. Samtidig bekymrer Kinas vækstopbremsning fortsat markederne, om end de kinesiske aktiemarkeder tirsdag synes at blive holdt oven vande af myndighederne.

A.P. Møller-Mærsk, der mandag blev opjusteret til "køb" af den schweiziske storbank UBS, falder med 0,5 pct. til 8040 kr. målt på B-aktien. Det placerer Mærsk nogenlunde midt i C20 Cap-feltet.

FLSmidth taber 1,1 pct. til 224 kr. Minesektoren var mandag præget af store fald i USA, hvor råvareproducenten Freeport-Mcmoran dykkede over 20 pct., og FLSmidths amerikanske konkurrent på markedet for mineudstyr, Joy Global, sluttede over 6 pct. lavere.

I toppen af C20 Cap stiger DSV og Novo Nordisk med henholdsvis 0,8 pct. og 0,4 pct. til kurserne 263,90 kr. og 375,80 kr.

SAS, der nyder godt af lavere oliepriser, har været en af de allerbedste i 2016 på børsen, og stiger tirsdag morgen yderligere 2,7 pct. til 22,50 kr. Tirsdag formiddag kommer trafiktal for december.

Østjydsk Bank fandt sent mandag frem til omfanget af de ekstra nedskrivninger, Finanstilsynet havde krævet af den pressede bank. Der er nu nedskrevet yderligere 8 mio. kr. for de første tre kvartaler af 2015, hvilket bringer periodens underskud op på 17,5 mio. kr. Det er især investeringsejendomme, der ikke var værdisat korrekt ifølge tilsynets vurdering. Bankaktien er åbnet 3,1 pct. lavere i 0,94 kr.