Aktier: Opec indtog rampelyset mens Novo forgæves trak op

Mens de olieeksporterende lande i Opecs beslutning om at begrænse olieproduktionen stjal fokus internationalt, blev Novo Nordisk-aktien onsdag den mest stigende herhjemme.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Den gode stemning omkring Opec var dog ikke nok til at sætte stemningen herhjemme, hvor eliteindekset C20 Cap faldt med 0,1 pct. til 968,52.

»Det er selvfølgelig Opec, der har domineret overskrifterne. Vi har set, at olieprisen naturligvis er gået højere. Vi har set renterne gå højere, dollar stærkere, og aktierne i Europa ligge fornuftigt«, siger Otto Friedrichsen, aktiestreg ved Formuepleje.

Opecs medlemslande blev onsdag ifølge kilder til Reuters enige om at mindske den daglige olieproduktion fra 33,6 mio. tønder til 32,5 mio. tønder. Det er første gang siden 2008, at Opec vælger at skære i den daglige olieproduktion.

Den europæiske referenceolie, Brent, steg onsdag til godt 50 dollar per tønde. Det skal ses i forhold til en pris på 46,40 dollar per tønde tirsdag klokken 17. Det var dog ikke nok til at præge de danske aktier.

»Når olieprisen stiger, har der historisk set været en positiv effekt på aktier,« påpeger Otto Friedrichsen.

Opec-aftalen havde dagen igennem givet et lille løft til A.P. Møller-Mærsk-aktien, der dog endte med at falde 0,5 pct. til 9310 kr. for B-aktien.

»Men man skal tænke på, at der også er andet end olieprisen, der flytter den aktie,« påpeger Otto Friedrichsen.

NOVO STEG PÅ STUDIE

Det var Novo Nordisk-aktien, der steg mest i C20 Cap onsdag - med 3,4 pct. til 238,00 kr. Sent tirsdag præsenterede selskabet data fra sit store hjerte-kar-studie, Devote, med insulinhåbet Tresiba, der sidste år dannede grundlag for en markedsføringsgodkendelse i USA.

I den modsatte ende trak ingredienskoncernen Chr. Hansen ned. Selskabet faldt med 2,2 pct. til 288,60 kr., efter at det udbetalte et udbytte på 5,25 kr.

Blandt de faldende aktier var også Vestas, der sank med 1,5 pct. til 463,20 kr., efter at analytikerne hos den britiske storbank Barclays ikke længere ser helt så optimistisk på vindmølleproducenten som tidligere.

Valget af Donald Trump som den næste amerikanske præsident skaber nemlig usikkerhed omkring det vigtige og enorme amerikanske marked, der i 2016 har været stærkt understøttet af den forlængede og forbedrede skatterabatordning PTC.

Barclays sænker sin anbefaling af Vestas til "ligevægt" fra "overvægt". Kursmålet sænkes samtidig med 4 pct. til 510 kr.

Vestas kunne dog samtidig fortælle, at selskabet har hentet en stor ordre i Australien på samlet 180 megawatt.

Uden for C20 Cap leverede Arkil regnskab for tredje kvartal. Det var ledsaget af en nedjustering, og aktien faldt 1,1 pct. til 851,00 kr. Entreprenørselskabet venter nu at nå en omsætning i niveauet 2900 mio. kr. mod tidligere 3100 mio. kr. Selskabet ser dog stadig et resultat før skat i niveauet minus 20 mio. kr. til plus 10 mio. kr. for 2016.