Aktier: Olipriser, regnskaber og dollarfald trækker op

Positive regnskaber og stigende oliepriser giver torsdag middag en optimistisk stemning på de europæiske aktiemarkeder, hvor det fælleseuropæiske aktieindeks Stoxx 600 stiger 0,2 pct. Men stigningen er præsteret efter udsving mellem et plus på på op til 1,1 pct. og et fald på 0,5 pct.

- Olie og råvarer driver igen aktierne. Vi vil leve på olieprisens nåde i lang tid, og det vil give volatilitet, siger John Plassard, som er aktiehandler hos Mirabaud Securities i Schweiz, til Bloomberg News.

Torsdag middag ligger prisen på den amerikanske WTI-olie 0,6 pct. højere, mens prisen på Nordsøolien Brent balancerer omkring status qou efter onsdagens markante stigninger på henholdsvis 8,0 pct. og 7,1 pct. I Stoxx-indekset er det underindekset for energi, der ligger i toppen med en stigning på 3,7 pct.

Medvirkende til den positive stemning er også en faldende dollarkurs. Det gavner afsætningen af industrimetaller, der afregnes i amerikansk valuta, og spiller konkret ind på kursudviklingen for det britiske mineselskab Anglo American. Aktien har lagt sig i toppen af Stoxx-indekset med en stigning på 12,5 pct.

Men også det britiske olieselskab Tullow Oil, mineselskaberne BHP Billiton, Rio Tinto, Glencore og Antofagasta, samt norske Statoil optræder på listen over torsdagens mest feterede europæiske aktier.

Næstøverst i indekset ligger den hollandske bankkoncern ING med en stigning på 10,9 pct. som kvittering for et kvartalsresultat, der oversteg forventningerne.

For den schweiziske kollega Credit Suisse udvikler torsdagen sig anderledes uheldigt med et fald på 11,2 pct., efter at banken offentliggjorde kvartalstab forårsaget af nedskrivninger på goodwill, hensættelser til juridiske tvister og faldende indtægter fra investment banking. Banken havde et kvartalsunderskud på 5,8 mia. schweizerfranc.

Credit Suisse bidrager til et fald i det toneangivende schweiziske aktieindeks på 0,7 pct. torsdag middag, mens der noteres stigninger på 1,2 pct. for FTSE100 i London, på 0,2 pct. for CAC40-indekste i Paris og på 0,4 pct. for det tyske DAX-indeks.

/ritzau/FINANS

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk