Aktier: Olieselskaber i bunden af rødt amerikansk marked

De amerikanske aktier dykker fra start på en fredag, der er præget af usikkerhed forud for mødet i Federal Reserves pengepolitiske komité i næste uge.

Olieselskaberne er under pres efter dystre forudsigelser fra Goldman Sachs, der ser mulighed for en oliepris helt ned til 20 dollar per tønde.

S&P 500 falder 0,4 pct. til indeks 1945,8, Dow Jones er i rødt med 0,3 pct. til indeks 16278, og Nasdaq daler 0,5 pct. til et niveau på 4775,9.

Dermed ser det ud til, at en uge, der både har budt på store stigninger og bratte kursfald, ender i rødt. Investorerne er især bekymrede for en mulig rentehævning fra Federal Reserve ved mødet i bankens pengepolitiske komité i næste uge.

- Det er så længe siden sidst (sidste renteløft fandt sted i 2006, red.). Der er mange tradere, der aldrig har set et renteløft i deres karriere. Investorerne priser en ret lav sandsynlighed for et renteløft ind i markedet i øjeblikket, så risikoen er mere på negativ-siden. Markederne må leve med usikkerheden indtil da, siger Ralf Zimmermann fra Bankhaus Lampe ifølge Bloomberg News.

Energiselskaberne daler fra åbningen i takt med faldet i olieprisen. Goldman Sachs har trimmet bankens forventninger til olieprisen, og venter, at det nuværende overudbud af råolie fortsætter. Investeringsbanken ser mulighed for en oliepris ned til 20 dollar, men indtil videre falder prisen dog kun knap 1,5 pct. til 44,69 dollar pr. tønde. Det bidrager til, at Halliburton ligger til et minus på 1,1 pct., mens Transocean falder 2,9 pct.

Detailkæmpen Wal-Mart har indledt et slagsmål med selskabets leverandører, og har siden juni sendt breve til mere end 10.000 leverandører i et forsøg på, med selskabets egne ord, at simplificere forholdene til leverandørerne og reducere omkostningerne. Aktien ligger stort set fladt fra åbningen.

Marvell Technology dykker kraftigt på børsen efter uregelmæssigheder i selskabets regnskab for andet kvartal. Her er der usikkerhed om indtægter bogført i slutningen af andet kvartal, der muligvis først burde være indtægtsført i tredje kvartal. Såfremt det er tilfældet, kan det indikere problemer med efterspørgslen på Marvells produkter, og de endelige resultater for andet kvartal er udskudt. Aktien falder godt 18 pct. fra åbningen.

Investorerne kan senere på dagen se frem til tal for USA's forbrugertillid i form at tillidsindekset fra University of Michigan. Her ventes et mindre fald i indekset til 91,1 i september fra 91,9 i august.

/ritzau/FINANS

 

Niels Fibæk-Jensen, +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk