Aktier: Olieprisfaldet vil atter være det store tema

Aktierne i Europa vil efter alt at dømme starte tirsdagen med fald og dermed følge udviklingen i olieprisen, som atter er kommet under 30 dollar per tønde efter fald mandag aften og yderligere prisdyk tirsdag morgen.

Læs mere
Fold sammen

Stemningen har også været negativ på de asiatiske markeder tirsdag, hvor faldene i Kina overstiger 5 pct.

- Gårsdagens olieprisfald har sendt Asien i rødt, ligesom de amerikanske renter er faldet yderligere. Den udvikling vil forplante sig til Europa i dag, og vi forventer derfor, at markederne vil starte ud med rente- og aktiekursfald. Hvor slemt, det bliver, vil afhænge af olieprisen, skriver seniorstrateg Tine Choi fra Nordea i en kommentar.

Prisen for en tønde Brent-olie falder tirsdag 3 pct. til 29,58 dollar efter et fald mandag på 5,2 pct. Mandag nåede olieprisen ellers over 32 dollar efter en kraftig stigning på 10 pct., men siden har meldinger fra et saudiarabisk olieselskab om, at man vil fastholde investeringsniveauet for olie og gas, været med til igen at lægge pres på prisen.

- Det skaber frygt for, at det aktuelle overudbud af olie vil blive langvarigt, og det fik prisen til at klaske helt sammen (under 30 dollar per tønde).

- Forleden steg olieprisen cirka 10 pct., og det var stort set, hvad den mistede oven på udtalelserne. Det fik de amerikanske aktier til falde yderligere, og det har her til morgen trukket Asien med ned. Det er især energisektoren, der får prygl, og det betyder en negativ åbning i Europa i dag, skriver chefstrateg Henrik Drusebjerg fra Carnegie i en kommentar.

Den tyske Dax-future indikerer en negativ åbning tirsdag i størrelsesordenen 1,5 pct., mens de amerikanske aktiefutures ligger 0,5 pct. lavere. Herhjemme endte det danske eliteindeks mandag 0,8 pct. højere i 982,07 trods generelle fald på de øvrige europæiske aktiemarkeder.

Novo Nordisk bidrog til mandagens danske enegang i Europa med en stigning på 1,4 pct. til 380,70 kr. Tirsdag kan aktien dog blive påvirket negativt af, at anbefalingen af aktien er blevet sænket af finanshuset Oddo til "neutral" fra tidligere "køb". Kursmålet er endvidere blevet reduceret med 50 kr. til 400 kr., fremgår det af Bloomberg News.

Der ventes fortsat spot på Jyske Bank efter gårsdagens foreløbige regnskabstal for 2015 for den Silkeborg-baserede storbank.

Tirsdag er det kommet frem, at den amerikanske storbank JPMorgan Chase har hævet anbefalingen af aktien til "overvægt" fra "neutral". Kursmålet er i samme ombæring hævet til 345 kr. fra 317 kr. Jyske Banks aktie steg mandag 2,6 pct. til 284,90 kr., efter meldingen om at banken i 2015 tjente 3,2 mia. kr. før skat.

MERE ANALYSENYT

Finanshuset Kepler har regnet sig frem til et højere kursmål på 1000 kr. på aktien i smykkekoncernen Pandora. Det er 150 kr. højere end det tidligere kursmål, mens anbefalingen er uændret "køb", skriver Bloomberg News. Kursmålet indikerer en potentiale på 13 pct. i forhold til mandagens kurs på 884,50 kr.

Forsikringsaktien Tryg har endvidere fået hævet sin anbefaling til "overvægt" fra "ligevægt" hos det britiske finanshus Barclays, mens Mediobanca har hævet til "outperform" fra "sector perform". Trygs aktie er siden torsdagens regnskab steget til 127,50 kr. fra 113,50 kr. - eller med 11 pct.

Det kan også komme fokus på Carlsberg, efter at finanshuset RBC har løftet anbefalingen af aktien til "outperform" fra "sector perform", mens kursmålet er blevet hævet med 110 kr. til 650 kr. Mandag steg aktien 0,5 pct. til 543 kr.

GN Store Nord, der mandag lukkede 1,8 pct. højere i 122,70 kr., oplyser, at den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley har reduceret sin beholdning af aktier i GN Store Nord og ikke længere ejer over 5 pct. af aktiekapitalen.

RTX og Rias kommer tirsdag med kvartalsregnskaber.