Aktier: Olieprisfald vil hærge aktiemarkederne

Det er igen en faldende oliepris, der sætter tonen på finansmarkederne tirsdag.

Ikke siden foråret 2009 har olien været så billig som nu, og mens forbrugerne kan glæde sig over billige benzinpriser, må investorerne navigere i nyt farvand, hvor ikke alene energiselskaberne, men også deres underleverandører er under pres.

Det danske C20 Cap-indeks faldt 1,1 pct. lavere i 805,15 mandag, men efter dansk børstid sendte en stadig faldende oliepris aktierne over hele verden yderligere ned. I USA blev det til fald på 1,6-1,9 pct. i de ledende indeks, og i Asien ligger markederne med ganske store fald tirsdag morgen.

Handlen med futures i det tyske DAX-indeks indikerer dog en positiv åbning i Europa, men set med danske øjne er det værd at hæfte sig ved, at de europæiske markeder udvidede faldene efter dansk børslukketid mandag.

- Jeg tror vi kommer til at åbne omkring lukkeniveauerne fra mandag. Alt tyder på, at vi tog det største dyk i går, og det lidt undtagelsesvis var USA, der fulgte efter Europa, siger Michael Borre, chefrådgiver i Nordea til Ritzau Finans.

Prisen for en tønde af den amerikanske referenceolie, WTI, nåede mandag aften under 50 dollar. Tirsdag morgen rettede prisen sig først lidt, men kort før børsåbning er faldene taget til igen, og den europæiske referenceolie Brent koster 52,8 dollar pr. tønde, mens WTI-prisen er 49,8 dollar pr. tønde.

Prisfaldet sendte energiaktierne kraftigt ned i USA mandag. Herhjemme kan der ventes fornyet fokus på A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie faldt 3,7 pct. til 12.060 kr. mandag.

Coloplast-aktien sluttede øverst i C20 Cap-indekset mandag med en stigning på 1,1 pct. til 530,50 kr. Men tirsdag morgen får aktien et negativt nyt fra amerikanske JPMorgan, der ikke længere er helt så optimistisk på vegne af det danske medicoselskab. Finanshuset sænker sin anbefaling af Coloplast-aktien til "undervægt" fra tidligere "neutral", mens kursmålet fastholdes på 352 kr.

Det fremgår af data fra Bloomberg News.

Bavarian Nordic har påbegyndt det første kliniske forsøg i mennesker med en forebyggende forsøgsvaccine mod ebola.

- Rekruttering til forsøget er i gang og de første frivillige har modtaget den første vaccination. Rekrutteringen forventes afsluttet inden udgangen af januar, skriver selskabet i en meddelelse.

Forsøget har til formål at evaluere sikkerhed og tolerabiliteten af den heterologe prime-boost vaccine, hvor forsøgspersonerne først modtager en vaccine, der skal aktivere immunsystemet og dernæst en vaccine, der skal forstærke immunresponsen over tid.

Bavarian-aktien steg mandag 1,7 pct. til 207 kr.

/ritzau/FINANS

 

Sine Schack Vestergaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk