Aktier: Olieprisfald holdt optimismen ude af markedet

Det var småt med risikovilligheden på de europæiske aktiemarkeder torsdag, blandt andet som følge af et nyt fald i olieprisen.

Foto: FABIO MUZZI.
Læs mere
Fold sammen

For eksempel endte det paneuropæiske Stoxx 600-indeks 0,9 pct. lavere. Derudover endte de ledende indeks på børserne i London, Frankfurt og Paris med at falde mellem 0,5 og 1,2 pct.

Ifølge flere markedsaktører skyldtes usikkerheden især olieprisen, der målt på en tønde Nordsøolie, Brent, faldt med 2,5 pct. til 38,84 dollar. Torsdagens fald fulgte, efter at olieprisen ellers var steget både onsdag og tirsdag.

- Der er en masse frygt i markedet. En række store investorer tror ikke på stigende aktiekurser og positionerer sig til en nedtur, siger Herbert Perus, der er kapitalforvalter ved Raiffeisen Capital Management, til Bloomberg News.

- En stigende oliepris, gode nyheder fra Federal Reserve (den amerikanske centralbank, red.) og en god start på regnskabssæson kan dog ændre det, fortsætter kapitalforvalteren.

PRES PÅ BANKSEKTOREN
Blandt selskaberne var der pres på banksektoren i Europa, der var med på listen over mest faldende aktier i Stoxx 600. Det gik især ud over banker som Banco Comercial Portugues, Lloyds Banking Group og Banca Monte dei Paschi di Siena, der faldt mellem 4,1 og 8,1 pct.

Det endte også med at blive en dårlig dag for svenske Skanska, der dykkede 8,7 pct., efter at investeringsbanken Carnegie havde sænket anbefalingen af aktien til "sælg" fra "hold".

Bedre gik det for det britiske detailhandelsselskab Marks & Spencer, som i løbet af torsdagen havde offentliggjort salgstal.

Salget i forretningsområdet Clothing and Home dykkede godt nok 2,7 pct. i fjerde kvartal, men analytikerne havde ifølge Bloomberg regnet med et fald på 3,5 pct. Marks & Spencer-aktien steg 2,6 pct. på børsen i London.