Aktier: Olieprisen løfter Mærsk

Prisstigninger på olie har mandag morgen løftet A.P. Møller-Mærsk fra åbningen, hvor stigningerne generelt i er overtal.

Foto: Iris. Prisstigninger på olie har mandag morgen løftet A.P. Møller-Mærsk fra åbningen, hvor stigningerne generelt i er overtal.
Læs mere
Fold sammen

C20 Cap-indekset stiger med 0,4 pct. til 1146,25 efter plusser i 16 af de 20 elitemedlemmer.

Mærsks A-aktie ligger helt i toppen efter en stigning på 0,9 pct. til 11.810 kr. Mandag morgen er olieprisen i fokus. Prisen på en tønde nordsøolie, Brent, stiger 0,7 pct. til lige over 54 dollar per tønde - det højeste niveau i fem uger.

Saudi-arabiske udtalelser og udsigt til enighed blandt olieproducenterne om lavere olie produktion til og med første kvartal af 2018 har løftet prisen på olie frem mod Opec-mødet på torsdag i Wien.

Prisstigningerne kan give lidt opmærksomhed om A.P. Møller-Mærsk, der desuden får omtale i Berlingske Business. Avisen skriver, at Mærsk ser ud til at få solgt sine resterende aktier i Dansk Supermarked til Salling-fonden i løbet af de næste to år. Ifølge formand Jens Bjerg Sørensen gør fonden klar til at udnytte en option og købe de 19 pct. af supermarkedskæden senest i 2019.

Blandt de stigende C20-aktier er også Carlsberg, der ligger 0,7 pct. højere i 692,50 kr., mens William Demant er at finde i bunden af C20 Cap efter et beskedent fald på 0,3 pct. til 162,70 kr.

Blandt sidepapirerne stiger Zealand Pharma med 8 pct. til 126,50 kr.

Zealand Pharmas partner Sanofi kan medvirke til et paradigmeskifte i behandlingen af type 2-diabetes, vurderer finanshuset Jefferies. Det amerikanske børshus estimerer, at kombinationspræparatet Soliqua på sigt når et samlet årligt topsalg på 2,3 mia. dollar på verdensplan svarende til knap en tredjedel af de 7,1 mia. dollar, som Sanofis storsælgende insulin Lantus indbragte, da salget toppede i 2015.

Det fremgår af et notat, hvori Jefferies fortsat hæfter anbefalingen "køb" på Zealand-aktien med et kursmål på 190 kr.

Zealand er også i samarbejde med Boehringer Ingelheim i færd med at arbejde på et fedmemiddel, der i de tidlige studier ifølge topchef Britt Meelby Jensen har vist bedre data end det, som Novo Nordisks fedmemedicin er bygget på, siger hun til Berlingske.

Fra regnskabsscenen kommer Aarsleff med tal for andet kvartal mandag, og her skal investorerne have mere indblik i en dårlig start på regnskabsåret. Det er nemlig ikke gået, som entreprenørkoncernen havde forventet, og det tvang den 9. maj selskabet til at nedjustere sine forventninger til 2016/17 til omkring 375 mio. kr. i driftsresultat fra 430 mio. kr.

Mandag stiger Aarsleff-aktien 0,6 pct. til 157,50 kr. op til regnskabet, men der er stadig tale om et fald på 11,5 pct. sammenlignet med de 178 kr., aktien lukkede i dagen inden nedjusteringen.

Danske Andelskassers Bank, der stiger 3,7 pct. til 5,55 kr., er på banen med regnskab for første kvartal. Banken har en prognose om en basisindtjening på mellem 130 og 170 mio. kr. i 2017, mens det tal var på 163 mio. kr. i 2016.

Scandianavia Tobacco er åbnet 0,4 pct. højere i 104,10 kr. efter et fald på 14 pct. i sidste uge foranlediget af en stor nedjustering af årsprognosen. Børshuset SEB har løftet sin anbefaling af aktien til »hold« fra »sælg«.