Aktier: Oliefølsomme aktier under pres

Den historisk lave oliepris sætter sit præg på finansmarkederne mandag morgen. I det danske eliteindeks er det særligt Mærsk, Novozymes, Vestas og Carlsberg, der er følsomme over for udviklingen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen under 69 dollar, et fald på 2 pct. siden fredag. Olieprisen er faldet hver dag i en uge og ligger 14 pct. lavere end for en uge siden.

- Det er særligt de grønne aktier, Vestas og Novozymes, der kommer under pres, da det bliver mindre attraktivt at investere i alternativ energi. Men også Carlsberg presses, fordi rublen svækkes af den lave oliepris, siger afdelingschef Ole Kjær Jensen fra Sydbank.

Mandag morgen skal man betale 51,88 rubler for en dollar mod 49,47 fredag.

Fredag var Vestas, Carlsberg og Novozymes ligeledes tynget af den lave oliepris. Vestas-aktien dykkede 6,4 pct. til 220,4 kr., Novozymes der leverer energivenlige løsninger, blandt andet i form af enzymer til produktion af bioethanol - og dermed er i en konkurrence mod olien - faldt 3,5 pct. til 262,9 kr. Carlsberg faldt 0,7 pct. til 533 kr.

Mærsks B-aktie endte 1 pct. lavere i 12.480 kr. Mandag har aktien fået en lidet flatterende placering af finanshuset UBS. Aktien placeres på UBS' "least preferred list", og havner dermed blandt de aktier, som finanshuset mindst vil anbefale. Det fremgår af Bloomberg News.

Pandora kan desuden komme i fokus, efter at detailsalget i forbindelse med den amerikanske højtid Thanksgiving skuffede, bemærker Ole Kjær Jensen.

National Retail Federation har offentliggjort den årlige forbrugsrapport for den amerikanske "Black Friday"-weekend, som strækker sig fra Thanksgiving-torsdag til og med søndag.

Der er samlet blevet shoppet for 50,9 mia. dollar under årets "Black Friday"-weekend mod 57,4 mia. dollar i 2013. Det svarer til tilbagegang på 11,3 pct. i forhold til sidste års "Black Friday"-weekend.

Pandora-aktien sluttede fredag i 531 kr.

Genmab, der fredag endte i 295,7 kr., har fået løftet sit kursmål af Deutsche Bank med 40 kr. til 340 kr. Anbefalingen er uændret "køb". Det viser data fra Bloomberg.

På makrofronten er der kommet et sæt data fra Kina, der indikerer yderligere økonomisk opbremsning. Det officielle Purchasing Managers Index faldt til et otte måneders lavpunkt på 50,3 i november fra oktobers aflæsning på 50,8. En indeksværdi over 50 indikerer økonomiske ekspansion.

Analytikerne havde estimeret et fald til i 50,5 i november ifølge en undersøgelse foretaget af Bloomberg News.

Sammen med Thanksgiving-salget og den faldende oliepris indikerer det, at aktiemarkederne skal ned mandag morgen, mener Ole Kjær Jensen.

- Det er tre faktorer, der kan trække os lidt ned efter en god periode, konstaterer han.

Futures i europæiske indeks indikerer fald på 0,5-0,7 pct.