Aktier: Olieaktierne vil bore sig ned på Wall Street

Kursfald på de europæiske aktiemarked ventes mandag at smitte af i USA. Indeksfutures indikerer fald om end i relativt beskedent omfang i de tre toneangivende indeks, S&P 500, Nasdaq samt Dow Jones, der alle ligger omkring 0,2 pct. lavere.

Prisfaldet på olie er fortsat mandag, og det ventes at ramme de amerikanske olieproducenter samt den underskov af selskaber, der leverer service og udstyr til olieproduktionen. Exxon Mobil og Chevron falder begge omkring 1,5 pct. i den elektroniske handel op til åbningen, og den store olieriggeoperatør Transocean ligger 2,5 pct. lavere.

Blandt vinderne er medico-selskabet og Coloplast-konkurrenten Boston Scientific. Aktien stiger 1,7 pct., efter at JPMorgan Chase har hævet sin anbefaling af aktien til "overvægt".

På årets første børsdag blev det til minimale udsving på Wall Street, men der ventes helt generelt større aktivitet mandag, hvor de mange, der holdt en forlænget nytårsferie, er tilbage på arbejde.

Ifølge Wall Street Journal ventes aktieåret at byde på en stigning i S&P 500-indekset på 8,2 pct. Det er gennemsnitsestimatet blandt banker og porteføljeforvaltere i en undersøgelse gennemført af Birinyi Associates.

Retningen i markedet kan allerede i næste uge blive afgjort af virksomhedernes årsregnskaber. Regnskabssæsonen bliver vanen tro skudt ind af aluminiumsproducenten Alcoa, der gør status på mandag.