Aktier: Olie- og mineselskaber trækker op

Banker og olieselskaber trækker sammen med mineaktierne de ledende europæiske aktieindeks i plus onsdag eftermiddag, hvor Stoxx 600-indekset ved 15-tiden ligger 0,3 pct. højere i 374,52.

Markedets store fokus er rettet mod den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som kl. 19 efter alt at dømme vil annoncere sin første renteforhøjelse i år.

Trods usikkerhed om hvad Federal Reserve og bankens chef, Janet Yellen, har af beskeder til markedet efter rentemødet, er investorerne på det europæiske marked i et positivt lune onsdag.

Stigende metalpriser understøtter selskaber inden for basale råvarer, herunder mineselskaberne, der som gruppe i Stoxx 600-indekset stiger 1,7 pct. Segmentet med olie- og gasselskaber ligger desuden 0,9 pct. højere, hjulpet af at oliepriserne har rettet sig efter syv dages tilbagegang.

NEDSKRIVNINGER HOS EON

Selskabsspecifikt falder aktien i det tyske energiselskab Eon 3,4 pct. efter offentliggørelsen af et årsregnskab, der igen var præget af store nedskrivninger.

Regnskabet viste et underskud på 8,45 mia. euro - eller 63 mia. kr. - hvilket er 21 pct. større end i 2015, hvor regnskabet også var hæmmet af nedskrivninger. Baggrunden er faldende energipriser, der gør, at forretningen med fokus på konventionelle energikilder som kul ikke længere har samme værdi.

De seneste fire år har Eon nedskrevet 25 mia. euro i alt. Hvis man renser for nedskrivningerne, lød overskuddet på bundlinjen på 904 mio. euro sidste år, hvilket var et stykke højere end ventet blandt aktieanalytikerne, der ifølge Bloomberg News havde spået et plus på 829,3 mio. euro.

For det kommende år venter selskabet et justeret driftsoverskud på 2,8-3,1 mia. euro.

H&M SKUFFER MED SALGET

Den svenske tøjkæde H&M er også i vælten og falder 5 pct. til 234,40 svenske kr. på børsen i Stockholm. Baggrunden er skuffende salgstal fra februar, der viste en fremgang på blot 3 pct. Analytikerne havde til sammenligning ventet en fremgang på 5,1 pct., viser estimater indsamlet af SME Direkt.

På børsen i Oslo stiger rederiet Golden Ocean med 5,3 pct. efter nyheden om, at selskabet har gennemført en rettet emission, der tilfører selskabet et provenu på 516,5 mio. norske. kr.

/ritzau/FINANS