Aktier: Olie-chok gav rygstød til energiaktier i USA

Der var stor efterspørgsel efter energi- og techpapirer på Wall Street mandag.

De to segmenter holdt børsen flyvende, men omsætningen haltede gevaldigt, da mange investorer havde forlænget weekenden på grund af mandagens fejring af Columbus Day, som holdt dele af de finansielle markeder lukket.

S&P 500-indekset lukkede med et plus på 0,5 pct. til 2163,66. De tunge aktier i Dow Jones steg 0,5 pct. til 18.329,04, mens Nasdaq-papirerne lukkede med en gevinst på 0,7 pct. i 5328,67.

Omsætningen lå 25-45 pct. under normalen på New York Stock Exchange og Nasdaq.

OLIEHOP HOLDT MARKEDET OPPE

Aktiemarkedet blev holdt oppe af nyheder fra oliemarkedet, hvor en kommentar fra den russiske præsident, Vladimir Putin, om, at Rusland er villig til at overveje en fastfrysning eller endog en reduktion af olieproduktionen i samarbejde med Opec.

- Stigningerne i dag kan være på baggrund af Putins kommentarer om, at han er villige til at reducere produktionen og fryse produktionen for at øge olieprisen. Regnskabssæsonen vil nu tiltrække sig opmærksomheden de næste tre uger. Og så spiller markedet fortsat på, at Hillary Clinton vil vinde valget, siger chefstrateg John Conlon fra People's United Wealth Management i Connecticut til Bloomberg News.

ENERGI OG IT I FRONT

Der var positive fortegn i samtlige 11 sektoren i S&P 500. Bedst gik det energiaktierne, der efter præsident Putins udtalelser lå i overhalingsbanen. Undergruppen lukkede med en stigning på 1,5 pct. trukket op af blandt andet et plus i oliegiganten Exxon Mobil på 2,0 pct., mens kollegaen Chevron øgede 1,7 pct.

It-sektoren gjorde det også rigtigt godt og lukkede med en stigning på 0,7 pct. Apple øgede 1,7 pct., og Googles moderselskab Alphabet steg næsten lige så meget.

Der var dog enkelte afvigere, og i den gruppe skilte Twitter sig ud. Twitter er kommet i heftig modvind, efter at interessen fra adskillige potentielle købere har fortonet sig i horisonten.

Navne som Google, Salesforce.com og Walt Disney har været nævnt som mulige købere af Twitter, men følehornene er trukket tilbage, selv om Twitter aktivt har afsøgt mulighederne for et salg af selskabet, for at få bugt med stagnerende antal brugere og vigende annonceindtægter.

Twitter-aktien droppede 11,5 pct. og er dermed faldet 30 pct. siden torsdag, hvor de første meldinger om frafald blandt interesserede købere indløb.

BLANDEDE BOLSJER I MEDICINALSEKTOREN

I medicinalsektoren styrtdykkede Bristol-Myers Squibb 10 pct. efter skuffende data fra den potentielle kræftmedicin Opdivo.

Anderledes godt gik det Mylan Pharmaceuticals, der fredag efter lukketid meddelte, at der er indgået et forlig med de amerikanske myndigheder vedrørende allergipennen Epipen. Mylan blev belønnet med en 8,2 pct.s stigning.

Tirsdag morgen er aktiemarkederne i Fjernøsten sivende men dog fortsat overvejende positive efter en ellers solid start på tirsdagen efter fraværet af de japanske investorer mandag. De amerikanske aktiefutures ligger samtidig med fald på knap 0,2 pct.