Aktier og obligationer endte højere

Det danske aktiemarked fulgte mandag en positiv stemningen på de europæiske aktiebørser, og det blev til en pæn fremgang til KFX-indekset. Overraskende gode amerikanske detailsalgstal og et kraftigt olieprisfald sørgede for at løfte stemningen.

Herhjemme anførtes fremgangen af indekstunge aktier som A.P. Møller og Danske Bank.

KFX-indekset lukkede 3,42 point (1,22 pct.) højere i 283,06, og det var efter plusser i 14 ud af eliteindeksets 21 aktier. A.P. Møller - Mærsk A og B, som var faldet de foregående seks børsdage, trak mest op i det samlede billede. Begge aktier lukkede 700 kr. højere i henholdsvis kurs 43.600 og kurs 44.200.

A.P. Møller - Mærsk er ifølge Børsen tæt på at overtage driften af en af de vigtigste irakiske havne, Umm Qasr. De lokale myndigheder har således valgt to operatører til at dyste om kontrakten, hvoraf Mærsk skulle være den ene. A.P. Møller-aktierne var i øvrigt upåvirket af, at Brent-råolien faldt fra 40 dollar per tønde fredag til 38 dollar mandag.

Danske Bank blev noteret for en stigning på 1,75 kr. til rekordkurs 173,75. Danske Bank skulle være på vej til at få solgt sin portefølje af erhvervslån i bankens britiske filial. Chefen for den engelske operation, underdirektør Henrik Hoffmann, bekræftede over for Børsen, at banken nu kun taler med een partner, men han vil ikke nævne navnet.

Genmabs investorer kunne glæde sig over, at biotekselskabet har fået de amerikanske sundhedsmyndigheders godkendelse til en såkaldt Investigational New Drug ansøgning til at begynde fase I/II-forsøg med Humax-CD20 til behandling af leddegigt. Genmab steg 1,5 kr. til kurs 97,5.

Det danske obligationsmarked lukkede en smule højere efter en dag, da kurserne startede med små fald for derefter at stige stødt indtil lukketid. Kun kortvarigt kom obligationerne under en smule pres, og det var, da de uventet gode amerikanske detailsalgstal mindede investorerne om risikoen for renteforhøjelser i USA.

Den toneangivende, tiårige statsobligation, 4-15''eren, steg 0,20 point til 101,80 med en rente på 3,80 pct. Der var ventet et fald i detailsalget på 0,1 pct. i november, men det blev til en tilsvarende stigning. Detailsalget udviklede sig desuden bedre end først antaget i oktober, idet salgsvæksten blev oprevideret til 0,8 pct. fra tidligere oplyst 0,2 pct.