Aktier: Ørsted et af få positive islæt i trægt marked

De danske aktier er onsdag formiddag gået i bakgear igen efter let fremgang tirsdag, hvor det danske marked heller ikke helt kunne følge de store stigninger, der prægede det generelle Europa.

Foto: Drew Angerer. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Det gode humør tirsdag var inspireret af en aftagende frygt for en decideret handelskrig mellem USA og Kina, men onsdag hænger mundvigene igen nedad efter massive dyk i USA tirsdag.

Her var markederne særligt påvirket af skandalen omkring datalæk i Facebook, som fortsat udvikler sig og forplanter sig til hele sektoren på grund af frygt for strammere regulering.

Positive vinde om Ørsted

C25-indekset falder onsdag formiddag med 0,5 pct. til 1102,93 - og kun to aktier er i fremgang.

Det gælder primært energiselskabet Ørsted, der kan være positivt påvirket af, at den hollandske regering har offentliggjort planer om udbygning af havmøllekapaciteten i landet, der efter planen skal dække 40 pct. af hele landets energiforbrug i 2030.

Det vil kræve opførelse af ny kapacitet på vandet på samlet 7 gigawatt (GW), lyder beregningen. Der vil blive åbnet for bud på de nye projekter i 2021, skriver branchemediet Offshore Wind.

Ørsted-aktien stiger med 0,9 pct. til 386,50 kr.

Inden for havvind er der også nyt til vindmølleproducenten Vestas, der gennem sit joint venture-selskab med Mitsubishi Heavy Industries, MHI Vestas Offshore, har indgået en hensigtserklæringer med fire taiwanske selskaber om at levere dele til vindmøller.

Det følger efter tirsdagens udpegelse af MHI Vestas Offshore som foretrukken leverandør til en stribe vindmølleprojekter i Taiwan med en samlet kapacitet på 1,5 GW.

Vestas falder dog med det negative marked. Aktien bakker 1,0 pct. til 432 kr.

Genmab fortsætter forsigtigt frem

Det andet positive islæt i C25-indekset onsdag er Genmab, som tirsdag blev sendt op af en løftet anbefaling og et løftet kursmål fra tyske Berenberg.

Det gav en stigning på 3,1 pct., og onsdag fortsætter Genmab den positive tendens med en stigning på 0,3 pct. til 1283,50 kr.

Lidt fokus er der også til medicinalselskabet Novo Nordisk, der handles tæt på uændret i 293,50 kr.

Selskabet - og flere andre aktører inden for blødermedicin - kan ifølge analytikere, som Bloomberg News har talt med, blive gavnet af problemer for schweiziske Roche og dets bløderprodukt Helimbra.

Bløderorganisationen Hemophilia Federation har udsendt en meddelelse, der melder om fem dødsfald blandt brugere af Hemlibra, der blev lanceret af Roche i november 2017, oplyser finanshuset Jefferies.

Det vil kunne gavne konkurrenterne, hvis der skabes tvivl om sikkerheden ved at bruge Hemlibra, der ellers har taget markedsandele fra Novos største blødermiddel, Novoseven.

Helt i bunden af C25 falder Nordea med 2,1 pct. til 62,68 kr. Banken tabte igen boliglånskunder i Sverige i februar, hvilket var femte måned på stribe med tilbagegang i kundemængden på den front.

Små regnskaber

Blandt de mindre aktier har der onsdag været regnskaber fra Nordic Shipholding og Athena.

Førstnævnte oplevede faldende omsætning sidste år, hvor driften før renter og skat og underskuddet på bundlinjen dog blev forbedret en smule.

I 2018 lægges der op til yderligere forbedring af driften og resultatet. Aktien falder med 4,2 pct. til 0,57 kr.

Athena - der tidligere var kendt under navnet Greentech - løftede sine resultater pænt i 2017 med en stor stigning i omsætningen og en fremgang i overskuddet efter skat til 8,8 mio. euro fra 5,5 mio. euro året før.

Aktien stiger med 1,8 pct. til 8,96 kr.