Aktier: Nye stigninger i vente - fokus på DSV og Mærsk

DSV er i fokus fra den danske aktieåbning fredag, efter at transportkoncernens som ventet har meldt forventninger ud om en kraftig vækst i indtjeningen i 2017. Overordnet kan markedet fortsætte med at lukrere på gårsdagens løfter fra den amerikanske præsident, Donald Trump, om planer for skattelettelser til erhvervslivet.

Herhjemme steg C20 Cap-indekset torsdag med 1,5 pct. til 1063,94. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBERT FRANCOIS

I USA satte aktierne rekord torsdag efter løfterne, og fredag morgen er der også positive tendenser i Asien, hvor aktierne også kører op på stærke handelstal fra Kina.

»Ydermere har Det Hvide Hus bekræftet, at præsident Trump har ændret kurs og nu bakker op omkring One China-politikken. Dette har især medvirket til at svække yen og sende det japanske marked i festhumør forud for planlagte møder mellem præsident Trump og premierminister Abe. Vi venter en positiv start på dagens handelssession i Europa,« skriver chefanalytiker Tina Winther Frandsen fra Jyske Bank i en kommentar.

Herhjemme steg C20 Cap-indekset torsdag med 1,5 pct. til 1063,94. Den tyske DAX-future indikerer en stigning i det toneangivende indeks i Frankfurt på 0,35 pct. fra start fredag.

BEDRE BUNDLINJE HOS DSV END VENTET

DSV's regnskab for fjerde kvartal bød på et driftsresultat før særlige poster på 929 mio. kr., hvilket var lige i øjet i forhold til de forventninger, som analytikerne havde til regnskabet ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Estimates. Bundlinjen var med 560 mio. kr. dog lidt bedre analytikernes forventninger på 497 mio. kr.

»Igennem 2016 har vi holdt god fremdrift i integration af UTI, samtidig med at vi har fastholdt fokus på forretningen. Dermed opnåede vi meget tilfredsstillende resultater i alle tre divisioner,« siger DSV's administrerende direktør, Jens Bjørn Andersen i regnskabet.

DSV venter i 2017 at øge indtjeningen, da selskabet sigter efter et driftsoverskud før særlige poster på 4200-4500 mio. kr. mod realiseret 3475 mio. kr. i 2016. Til sammenligning ventede aktieanalytikerne inden regnskabet et overskud på 4366 mio. kr., viser en rundspørge fra Ritzau Estimates.

»Vi forventer at færdiggøre integrationen og fortsætte med at vinde markedsandele i 2017 og derved skabe vækst i indtjeningen på 21-29 pct.,« siger Jens Bjørn Andersen endvidere.

KINESISK EKSPORT STÆRKERE END VENTET

Nøgletal fra Kina viste fredag morgen en langt større vækst i eksporten end ventet, hvilket kan være understøttende for cykliske aktier, herunder en aktie som A.P. Møller-Mærsk, som med en stigning i selskabets B-aktie på 4,2 pct. var torsdagens mest stigende aktie i C20 Cap-indekset.

FLSmidth var også i hopla torsdag, hvor aktien steg 8,2 pct. til 340,50 kr. efter et årsregnskab, der viste et noget større overskud end ventet. Det opløftende regnskab har fået den amerikanske storbank JPMorgan til at løfte sit kursmål til 385 kr. fra 355 kr.

I en anden analyse har JPMorgan sænket anbefalingen af aktien i Novozymes, der faldt 1,2 pct. til 279,30 kr., til neutral fra overvægt. Derudover fortsætter analytikerne hos det schweiziske finanshus UBS med sit negative syn på aktien i Vestas. Anbefalingen "sælg" gentages, men kursmålet løftes til 175 kr. fra 160 kr., hvilket stadig ligger milevidt fra børskursen. Gennemsnittet af analytikernes kursmål ligger ifølge Bloomberg News til sammenligning på 567 kr.

Nordea hæver endvidere kursmålet på GN Store Nord efter regnskabsaflæggelsen torsdag. Kursmålet lyder nu på 147 kr. mod tidligere 133 kr., fremgår det af data fra Bloomberg News. Anbefalingen fastholdes på "sælg". En aktie i GN steg torsdag med 0,6 pct. til 158,70 kr.

FLERE REGNSKABER I VENTE

Solar kommer senere fredag med regnskab for fjerde kvartal - og derfor for hele 2016. Selskabets seneste forventninger til regnskabsåret er en omsætning på 11 mia. kr. og et driftsresultat for amortisering af goodwill, EBITA, på omkring 287 mio. kr.

Regnskab kommer der også fra Chemometec, hvilket dækker udviklingen i andet kvartal af regnskabsåret 2016/17. Selskabets seneste forventninger til regnskabsåret er en omsætning på 90-100 mio. kr. og et driftsresultat før af- og nedskrivninger, EBITDA, på 15-25 mio. kr. Aktien faldt torsdag 1,6 pct. til 37,20 kr.