Aktier: Nye stigninger i Europa trods græsk blodbad

Mens den græske børs mest af alt mindede om et slagtehus, da børsen endelig genåbnede mandag, så var der anderledes ro og optimisme i resten af Europa.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI.
Læs mere
Fold sammen

På de store børser i Frankfurt og Paris steg de toneangivende indeks med henholdsvis 1,2 pct. og 0,8 pct., mens London-børsen faldt med 0,1 pct. Alt sammen nærmest ubetydeligt sammenlignet med den tragedie, der udspillede sig på det græske aktiemarked, hvor det toneangivende indeks endte 16 pct. lavere. Der var endda tale om et lille comeback til de græske aktier, der indledte mandagens handel med et fald på op mod 23 pct.

Især de græske bankaktier måtte bøde for de seneste ugers opsparede dårlige nyheder fra Grækenland. Sidste gang den græske børs holdt åben var således den 26. juni. De store banker, National Bank of Greece og Piraeus Bank, faldt med de 30 pct., som er det maksimale, en aktie tillades at falde på én dag på Athen-børsen. Eurobank-aktien sluttede med et fald på 29,86 pct., og mere end en håndfuld græske aktier noterede ligeledes fald på over 29 pct.

I resten af Europa gav den græske kursmassakre imidlertid ikke investorerne grund til at ryste på hånden. Stoxx Europa 600-indekset lukkede med en gevinst på 0,8 pct.

Med i toppen var Heineken, der steg med 5,6 pct. efter et nydeligt regnskab. Driftsoverskuddet blev på 1,55 mia. euro mod 1,45 mia. euro i samme periode året før og lå en sjat højere end analytikerforventningen om et resultat på 1,53 mia. euro ifølge Bloomberg News. Overskuddet blev hentet hjem på baggrund af en omsætning, der steg til 10,9 mia. euro fra 10,2 mia. euro.

Også den tyske storbank Commerzbank kom godt ud af andet kvartal. Bundlinjen viste et nettooverskud på 280 mio. euro, hvilket var omkring 10 pct. højere end ventet og blev belønnet med en kursstigning på 2,3 pct.

Blandt taberne i Europa var flere af mineaktierne, der led under den seneste tids prisfald på råvarer. De London-noterede råvarekæmper Anglo American, BHP Billiton og Glencore faldt mellem 3,7 og 4,0 pct.

/ritzau/FINANS

 

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk