Aktier: Nye solide fald i vente på dansk aktiemarked

Der er lagt i ovnen til endnu en dag med solide kursfald på det danske aktiemarked, da usikkerheden omkring væksten i Kina er blevet yderligere forstærket i nattens løb.

Læs mere
Fold sammen

Usikkerheden i Kina er opstået efter kraftigt skuffende PMI-data for den kinesiske fremstillingsdata skuffede.

De asiatiske børser har fredag været præget af store kursfald, mens de amerikanske aktiefutures også peger kraftigt ned. Dermed er der umiddelbart udsigt til en fortsættelse af torsdagens udvikling, hvor det danske C20 Cap-indeks dykkede 3,23 pct. til 989,49, hvilket var det største fald på en enkeltdag nogensinde.

- Det er sikkert først og fremmest usikkerheden med hensyn til den økonomiske vækst i Kina, som gør investorerne nervøse og får dem til at trække sig fra aktierne. Dels i relation til den økonomiske udvikling, men ikke mindst af frygt for, hvad et eventuelt sammenbrud i de kinesiske aktier vil kunne have og få, skriver investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet i en kommentar.

Selvom der er mere uro på vej, så vil der næppe blive tal om en markant korrektion, mener han.

- Renterne forbliver alt i alt lave, Europa er økonomisk på vej frem, og for investorerne er fremtidsudsigterne ikke ændret i væsentlig grad. Med mindre altså der kommer et kollaps i Kina, tilføjer Per Hansen.

I torsdagens historisk store fald for C20 Cap gik det hårdest ud over Vestas, der dykkede 8,1 pct. til 355,40, og Genmab, som faldt 6,3 pct. til 583 kr. Fredag morgen kom det frem, at Glaxosmithkline har solgt de resterende rettigheder til det Genmab-udviklede middel Ofatumumab (Arzerra) til Novartis. Dermed har Novartis rettighederne til midlet i alle indikationer.

Investorerne kan fredag se frem til et andet kvartals regnskab fra it-selskabet NNIT. Det er anden gang, at selskabet offentliggør regnskab siden børsnoteringen 5. marts. Aktien blev under børsnoteringen solgt til 125 kr., men steg allerede på førstedagen til omkring det aktuelle niveau. Torsdag endte den uændret i 150,50 kr.

FLSmidth var presset torsdag og bliver det givetvis også fredag, da selskabet er eksponeret mod Kina og udviklingen i råvarepriserne. Torsdag dykkede den 4 pct. til 284,30 kr.

Carlsberg har haft et par hårde dage efter bryggeriets skuffende regnskab onsdag. Det har fået en stribe finanshuse til at justere anbefalinger og kursmål for aktien. Senest har SEB sænket kursmålet til 650 kr. fra 700 kr. Carlsberg faldt på regnskabsdagen onsdag 9,2 pct. og torsdag dykkede den yderligere 3,4 pct.

A.P. Møller-Mærsk kan være i fokus fredag, hvor der bliver offentliggjort tal for rateudviklingen fra denne uge. Det vil dog formentlig blive overskygget af uroen på aktiemarkedet. Mærsks B-aktie oplevede i torsdagens urolige marked et fald på 2,2 pct. til 12.060 kr.

Brøndby IF fik torsdag en øretæve på 5-0 i Europa League til græske Paok FC. Klubben fra Vestegnen står dermed et ringe udgangspunkt inden returkampen og må formentlig vinke farvel til videre deltagelse og de dertilhørende millioner. Fodboldklubbens aktier steg torsdag 1,8 pct. 1,68 kr.

Scandinavian Brake Systems, der lavere bremsekomponenter til motorcykler og biler, kommer med regnskab for andet kvartal. Aktien faldt 0,3 pct. til 36,40 kr.